Vesti
Politika

Selaković: Ako Priština prekrši obaveze, znamo šta nam je činiti

Beograd se svoje obaveze da se uzdrži od kampanje za "odpriznavanja" nezavisnosti Kosova, drži i držaće je se, ali ako obaveze budu prekršene sa druge strane, znamo šta nam je činiti, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Selaković: Ako Priština prekrši obaveze, znamo šta nam je činiti
Nikola Selaković (Foto Tanjug)

Nikola Selaković je, na pitanje da li je tačno da desetak država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, odgovorio da je Beograd lojalan partner i odgovoran prema onome što se dogovori.

"Vašingtonskim sporazumom je uspostavljen dogovor da Beograd ne vodi kampanju ‘odpriznavanja’, niti da se Priština prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama ili da vodi novu kampanju priznavanja. Mi se svoje obaveze držimo i držaćemo je se, a ako one budu prekršene sa druge strane znamo šta nam je činiti", rekao je Selaković u Nišu.

Podsetio je da je i predsednik Srbije rekao da niko ne treba da potcenjuje našu moć i snagu, zbog toga što smo pribrani, radimo svoj posao, ćutimo i ne talasamo mnogo.

"Ono što je svima jasno je da, kada se sa Beogradom nešto dogovorote to se ispunjava i tako će biti u budućnosti", dodao je Selaković.

"Otvoreni Balkan" zaista istorijski dogovor

Dogovor tri zemlje u okviru inicijativa "Otvoreni Balkan" zaista je istorijski, jer su retke, gotovo čak i nepostojeće stvari u istoriji koje su balkanskim narodima i državama bile svojstvene, a da su sami do njih došli, rekao je Selaković.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Selaković je rekao da su se tri države, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, same dogovorile da učine jedan ozbiljan iskorak, koja će njima, njihovim građanima doneti samo dobro.

"U to sam uveren", naglasio je Selaković.

Ako se, kaže, pogledaju, s jedne strane, politička vizija i mudrost Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva, kao i podrška ministara spoljnih poslova Višegradske grupe, koja predstavlja dobar model u okviru EU država koje su se svojevemno okupile i dogovorile svoju inicijativu, uveren je da je to "prava stvar".

"I da će svaki novi dogovor biti samo unapređenje kvaliteta te inicijative, a da će naši narodi, privreda biti u prilici da vide mnogo dobrog od toga", rekao je Selaković.Ostale vesti

Rode: Kosovu mesto u SE, ali prvo da reše pitanje Visokih Dečana
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjavio je  da Kosovo ima mesto u Savetu Evrope i da za to ima podršku Nemačke, ali je istakao da bi pre toga trebalo da se pozabavi pitanjima kao što je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.
  • 28.05.2022
Kurti: Beograd da promeni stav po pitanju dijaloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u SAD razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije i da je on istakao da stav Beograda treba da se promeni i da dijalog treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje.

  • 27.05.2022
’’Abazović je hrabar i želi izazove’’

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu koji je najavljen za 7. i 8. juni. Sagovornici RTV Kim smatraju da odlazak Abazovića na samit ne znači da će se u skorije vreme Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, kao i da je to nemoguće bez Bosne i Hercegovine i Kosova.

  • 27.05.2022
Abazović i ’’Otvoreni Balkan’’: Idem u Ohrid na samit
Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument zašto ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.
  • 26.05.2022
Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu
Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopšteno je iz kabineta albanskog premijera.
  • 26.05.2022
Viola fon Kramon u ponedeljak u Beogradu
Kako saznaje portal European Western Balkans, poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon posetiće Beograd u ponedeljak, 30. maja, i tom prilikom će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.05.2022