Vesti
Politika

Selaković: Ako Priština prekrši obaveze, znamo šta nam je činiti

Beograd se svoje obaveze da se uzdrži od kampanje za "odpriznavanja" nezavisnosti Kosova, drži i držaće je se, ali ako obaveze budu prekršene sa druge strane, znamo šta nam je činiti, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Selaković: Ako Priština prekrši obaveze, znamo šta nam je činiti
Nikola Selaković (Foto Tanjug)

Nikola Selaković je, na pitanje da li je tačno da desetak država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, odgovorio da je Beograd lojalan partner i odgovoran prema onome što se dogovori.

"Vašingtonskim sporazumom je uspostavljen dogovor da Beograd ne vodi kampanju ‘odpriznavanja’, niti da se Priština prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama ili da vodi novu kampanju priznavanja. Mi se svoje obaveze držimo i držaćemo je se, a ako one budu prekršene sa druge strane znamo šta nam je činiti", rekao je Selaković u Nišu.

Podsetio je da je i predsednik Srbije rekao da niko ne treba da potcenjuje našu moć i snagu, zbog toga što smo pribrani, radimo svoj posao, ćutimo i ne talasamo mnogo.

"Ono što je svima jasno je da, kada se sa Beogradom nešto dogovorote to se ispunjava i tako će biti u budućnosti", dodao je Selaković.

"Otvoreni Balkan" zaista istorijski dogovor

Dogovor tri zemlje u okviru inicijativa "Otvoreni Balkan" zaista je istorijski, jer su retke, gotovo čak i nepostojeće stvari u istoriji koje su balkanskim narodima i državama bile svojstvene, a da su sami do njih došli, rekao je Selaković.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Selaković je rekao da su se tri države, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, same dogovorile da učine jedan ozbiljan iskorak, koja će njima, njihovim građanima doneti samo dobro.

"U to sam uveren", naglasio je Selaković.

Ako se, kaže, pogledaju, s jedne strane, politička vizija i mudrost Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva, kao i podrška ministara spoljnih poslova Višegradske grupe, koja predstavlja dobar model u okviru EU država koje su se svojevemno okupile i dogovorile svoju inicijativu, uveren je da je to "prava stvar".

"I da će svaki novi dogovor biti samo unapređenje kvaliteta te inicijative, a da će naši narodi, privreda biti u prilici da vide mnogo dobrog od toga", rekao je Selaković.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021