Vesti
Politika

Šeholi: Srpska lista u najkomotnijoj poziciji

„Srpska lista je u najkomotnijoj poziciji, dobiće ministarstvo, ustavna su kategorija a može biti opozicija“, kaže Fatmir Šeholi.
Šeholi: Srpska lista u najkomotnijoj poziciji
Fatmir Šeholi (Foto Kim)

Ukoliko dođe do formiranja kaolicija između DSK i Samoopredeljenja, oni će morati da razgovaraju sa listom Srpska i drugim poslanicima iz manjinskih zajednica jer za većinu nemaju potreban broj poslanika, kaže Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

„Oni moraju razgovarati i sa poslanicima koji su nesrbi jer nemaju brojku. Oni imaju 57 poslanika“.

Šeholi smatra da je Srpska lista trenutno u najboljoj poziciji.

„Srpska lista je u najkomotnijoj poziciji u Skupštini, njih niko ne zove da budu u koaliciji niti da nešto spektakularno učine. Oni po prvi put imaju 11 poslanika jer se i Goranac Adem Hodža priključio onog dana kada su se registrovali u Skupštini i on je sada jedanaesti poslanik. I sa jedanaest poslanika među 120 poslanika si velika snaga, plus ustavna kategorija i pripašće joj ministarstvo, a može biti opozicija i da ne glasa za zakone jer joj to ustav dozvoljava“, kaže Šeholi.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, izjavio je da će se sastati sa predstavnicima Srpske liste i razgovarati sa njima o ispunjenju ustavne obaveze - dodeli ministarstva Srbima.Ostale vesti

Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023
Vučić sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU: Urazumite Kurtija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu.
  • 30.05.2023