Vesti
Politika

Šeholi: Kurtijeva vlada najkraća u istoriji Kosova

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, smatra da je na sinoćnoj sednici skupštine Kosova pobedila „demokratija“ jer, kako kaže, ne može svako ko pobedi na izborima da se ponaša onako kako se prema DSK ponašalo Samoopredeljenje.
Šeholi: Kurtijeva vlada najkraća u istoriji Kosova
Fatmir Šeholi (Foto Kim)

„Kurti je doneo neke odluke za koje je lično mislio da su za dobrobit Kosova, ali to je mislio on. Izuzev nekih odluka koje su bile za razrešenje nekih ljudi koji su bili u nekim preduzećima, ovo ostalo je uradio bez saglasnosti sa svojim koalicionim partnerom. U tom smislu, mislim da će u istoriji politike Kosova biti zapamćen kao premijer najkraće vlade“.

Šeholi za RTV Kim navodi da od postojanja parlamentarizma na Kosovu nije zabeležen ubedljiviji poraz jedne vlade od Kurtijeve.

„Mi moramo da znamo da gospodin Kurti nije želeo više da bude premijer u Vladi Kosova, jer svaka druga mogućnost ili analiza "ne pije vodu" u tom smislu, videvši njega na kakav način pristupa. Možda on ima neku nadu u unutrašnjosti Kosova, daje neku nadu omladini i tako dalje, ali premijer nije samo za unutrašnja pitanja Kosova, nego i za spoljna. Pogotovo sada kada je Kosovo u finalu dijaloga sa Srbijom i okončanja tog, rekao bih, višedecenijskog problema koji imaju Albanci sa Srbima, odnosno Kosovo i Srbija“.

On smatra da je problem što Kurti nije poslušao Ameriku i moćne zemlje sveta.

„Ne možete vi da im jednostavno kažete ’vi ne možete da nam solite pamet’ na onakav način na koji je gospodin Kurti to više puta uradio“.

Šeholi očekuje da će Kosovo za dve nedelje imati novu vladu koju će voditi Demokratski savez Kosova.Ostale vesti

Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020