Vesti
Politika

Šeholi: Istraga o „žutoj kući“ će skinuti ljagu sa Kosova

„Kosovsko društvo, civlni sektor, ali i svi političari žele da saznaju istinu o onome što se desilo u "žutoj kući", kao i da ta ljaga koja prati Kosovo duži period jednom bude skinuta sa denvnog reda“, kaže za KIM radio kosovski novinar i analitičar Fatmir Šeholi.
Šeholi: Istraga o „žutoj kući“ će skinuti ljagu sa Kosova
Fatmir Šeholi (Foto KIM)

Šeholi je reagujući na pisanje prištinskog Ekspresa o navodnom završetku istrage o Žutoj kući, rekao da za taj slučaj postoji veliko interesovanje institucija u Prištini, a pre svega kosovskog premijera Hašima Tačija. Šeholi smatra da će se nakon objavljivanja rezultata istrage konačno skinuti ljagu sa Albanaca.

„Mi ne smemo dozvoliti da nas jedna žuta kuća drži kao taoce, već moramo saznati istinu o svemu što se desilo. Ja kao Albanac, ali i celo društvo želimo da znamo istinu od žutoj kući, kakva god ona bila, gorka ili kakva god da je. Mi moramo da se suočimo sa takvim komponentama“, rekao je on i dodao da odgovorni za zločine, bez obzira na pripadnost, moraju izaći pred lice pravde.

Dopisnik Tanjuga sa Kosova Fatmir Šeholi smatra da kosovsko društvo treba da pomogne u otkrivanuju te istine kako bi nastavilo putem progresa.

Šeholi je istovremeno poručio da i Srbija mora dati doprinos u oktivanju zločina nad Albancima čije su čitave porodice nestale tokom rata na Kosovu. „Na ovaj dan, 15 januara, imamo jedan masakr koji se desio u Račku. Mislim da je važno da kao društvo saznamo sve ono što se desilo, ali i da težimo ka tome da istorija piše ono što je bilo, a da se mi okrenemo budućnosti“, zaključio je Šeholi.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021