Vesti
Politika

Šeholi: Inicijativa o korekciji granica i dalje aktuelna

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi rekao je u emisiji “Slobodno srpski” da je inicijativa o korekciji granica kao rešenju konflikta između Beograda i Prištine i normalizacije odnosa i dalje aktuelna, bez obzira na protivljenja pojedinih kosovskih stranaka i političara.
Šeholi: Inicijativa o korekciji granica i dalje aktuelna
Fatmir Šeholi (Foto New Press)

„Haradinaj je bio protiv korekcija granica i sa Crnom Gorom, ali je na kraju prihvatio. Ideju o korekciji granica je Tači definitivno izbacio u javnost. Nikad Tači nije uradio nešto da se na kraju nije ostvarilo, a ja pratim njegov politički razvoj od 1999. godine i u Rambujeu, i u Beču, i kada je proglašena nezavisnost i sada. Ja sam na jednoj albanskoj televiziji rekao da ispada da mi moramo da ga slušamo, zato što, šta god je rekao, on je sve ispunio, mada je nama to u nekom trenutku izgledalo nemoguće“, kazao je Šeholi.

Šeholi smatra da se različiti stavovi u narodu rešavaju ili razgovorom ili izborima, kao i da drugog rešenja nema, te da je za ovakvo stanje na političkoj sceni kriva Srpska lista i njeni nejasni potezi kao partnera vladajuće koalicije.

„Zbog toga što zavisite od 10 srpskih poslanika mi smo došli u ovu situaciju u kojoj smo sada, niti imaš većinu, niti nemaš, niti znaš da li ćes sutra nastaviti sa pogramom ili ćemo da razmišljamo o izborima, zato što se ona tako ponaša“.

Šeholi se pita koji su dosadašnji učinci aktuelne vlade.

„Nijedno priznanje Kosova nemamo za ovu godinu. Znači, to je katastrofalno stanje u tom aspektu“, kazao je Šeholi.

Nema vizne liberalizacije zbog uplitanja u pravosuđe

Kao jednu od najpozitivnijih stvari tokom mandata Vlade Ramuša Haradinaja, direktor Insituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini navodi zeleno svetlo Evropskog parlamenta u vezi sa viznom liberalizacijom za građane Kosova, ali ida nije čudno što se ona još nije desila.

„Imamo zastoj zbog nečega što se zove nezavisno pravosuđe. Nadgledaju nas svaki dan, bez obzira što su nam dali neko poluzeleno svetlo za viznu liberalizaciju. Moguće da smo mi dva koraka nazad, zato što borba protiv organzovanog kriminala, borba protiv korupcije nije dala očekivane rezultate i zbog uplitanja u pravosudni sistem, što je katastrofalno stanje. Imamo dvojicu poslanika Albanaca koji su dobili po 30 dana zatvora zato što su preko medija pretilii tužiocima, imamo podignute optužnice i protiv ministara i zamenika ministara... Ja sam veoma skeptičan da ćemo mi dobiti tako brzo liberalizaciju viza kako se priča. Ako bude za godinu dana, mi treba da slavimo“, smatra Šeholi.

Za prodaju imanja Srbi od Albanaca dobili pet milijardi evra

Prema istraživanju koje je nedavno obavio Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini, Srbi su za prodaju svojih imanja od 1999.godine do danas dobili od kosovskih Albanaca više od pet milijardi evra koje su odneli u Srbiju. Podaci su dobijeni preko agencija za promet nekretnina na Kosovu.

„Najviše se prodalo imanja u Gračanici, na centralnom Kosovu i prodaje se i dalje, u poslednja četiri meseca enormno... Čak 95 odsto ispitanika u opštini Gračanica reklo je našim anketarima da bi prodali koliko danas ‘ako mi Albanac plati kako treba’, Znači, danas bi otišli. Drugo svaki od njih je rekao: ‘pa ja i nemam šta mnogo ovde da tražim, zato što mi je pola porodice u Srbiji, pola ovde’. Mi smo tačno videli da se nešto dešava u tom smislu da je prodaja još veća nego što je bila, a da povratka nema, niti će ga biti“, kazao je Šeholi.

Povodom odluke Skupštine opštine Gračanica od pre nešto više od mesec da se pokrene procedura da ta opština ustupi opštini Kosovo Polje oko 100 hektara teritorije, Šeholi, koji je bio i bivši savetnik gradonačelnika Gračanice, prvo Branislava Stojanovića, a potom i Vladete Kostića, kaže da oko toga ima i politike, i biznisa, a takvih inicijativa je bilo i ranije dok je on radio u opštini.

„Određeni krugovi iz redova biznismena iz tog dela o kojem se govori, dok sam bio ja šef kabineta kod gospodina Kostića su me zvali. Tadašnji gradonačelnik Vladeta Kostić je rekao da to ne može nikako da se realizuje zato što je paket Ahtisarija odredio granice opština i da je to nemoguće i na tome se stalo. Politike ima zato što Srđan Popović videvši da veliki broj Srba prodaje imovinu u Gračanici, pokušava da umanji broj Albanaca. To neće moći da prođe, ja vam ovde tvrdim da ta opcija ne može proći, ustavni sud ovo neće dozvoliti. erovatno je Popović od određenih krugova u Beogradu i sa severa dobio neke signale da ovo radi, jer on na svoju glavu ovo nije radio. Ovde postoji nešto drugo čime možda i tužilaštvo treba da se bavi“, rekao je Fatmir Šeholi gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020