Vesti
Politika

Šefica UNMIK-a: Dijalog i kompromis temelji održivog mira

"Dijalog i kompromis su temelj svakog plana za održivi mir", poručila je kasno sinoć šefica UNMIK-a Karolin Zijade nakon neuspešnog osmočasovnog sastanka koji su u Briselu juče održali kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojem je tema bila pronalazak rešenja za registarske tablice.
Šefica UNMIK-a: Dijalog i kompromis temelji održivog mira
Karolin Zijade (Foto Tviter@UNMIKosovo)

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče i novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će već u ranim jutarnjim započeti sa kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu.

Kako je to bio slučaj i jula, "u minut do 12" i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

U naredna dva dana, kako je potom saopštio, radiće sa EU i SAD na pronalaženju rešenja.

Iz UNMIK-a su takođe sinoć, pola sata nakon odluke o odlaganju, pozvali Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu i izbegnu eskalaciju.

"Žalim što nije postignut dogovor da se prevaziđe trenutni ćorsokak", poručila je šefica UNMIK-a.

Naglasila je da je neophodno da se izbegne bilo kakva eskalacija situacije koja bi mogla da destabilizuje situaciju na terenu, dovede do neželjenih posledica i ugrozi "teško stečene uspehe u poslednjoj deceniji".

"Razgovori se moraju nastaviti u dobroj veri kako bi trenutna putanja bila obrnuta", rekla je Zijade.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022