Vesti
Politika

Seferi: Normalizacija odnosa podrazumeva lepe reči, deluje nemoguće na Balkanu

Politička prepucavanja između Beograda i Prištine otišla su prilično daleko, a posle samita u Berlinu i procesa Brdo-Brioni u Tirani sve smo dalje od dijaloga, kazao je u Danu uživo na N1 novinar Idro Seferi.
Seferi: Normalizacija odnosa podrazumeva lepe reči, deluje nemoguće na Balkanu
Idro Seferi (Foto N1)

On naglašava da bi trebalo postići sveobuhvatni sporazum, ali je to, dodaje, dug proces koji podrazumeva "lepe reči narednih nekoliko godina".

"Mislim da je stvar otišla prilično daleko, dešavaju se političke igre koje su dovele do narušavanja procesa dijaloga Beograda i Prištine. Posle Berlina i Tirane, sve smo dalje od dijaloga", kazao je Seferi.

Naglasio je da se proces mora vratiti u neke normalnije tokove, a za to je, kaže, neophodna neka "međunarodna konstrukcija koja bi nadgledala proces".

"Da se vrate pregovori i da se zna o čemu se pregovara, jer mi više uopšte ne znamo o čemu se pregovara", kazao je Seferi.

Kaže da bi na kraju trebalo da se dođe do nekog sveobuhvatnog sporazuma, bez ulaska u statusna pitanja.

"Ali, ono što je važno znati je da je to dug proces i on ne može da se rastereti bez jedne duže kampanje. To znači narednih par godina samo lepe reči, ali to zvuči malo nemoguće na Balkanu", izjavio je.

Govoreći o izborima za gradonačelnike na severu Kosova koji se održavaju u nedelju, Seferi kaže da oni proizvode više problema nego rešenja.

"Situacija nije najbolja, jer se preokrenuo proces normalizacije koji smo imali. Niz incidenata je proizvelo takvu situaciju, a nepoverenje među ljudima je veliko. Ne postoji politički konsenzus da se ide dalje, dok građani beže iz svih zemlaja bivše Jugoslavije. Vidimo da bez nekog rešenja stagniraju i Kosovo i Srbija kao društvo, a posledice će trpeti građani", rekao je Seferi, koji je dopisnik više medija na albanskom jeziku iz Beograda.

Govoreći o inicijativi za formiranje međunarodnog suda za počinjene zločine Srbije tokom rata na Kosovu, koju je inicirao predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, gost N1 kaže da ona ima i političku konotaciju.

"Mislim da tu ima političke konotacije, ali postoji potreba za pravdom, jer se na kosvu jesu dogodili zločini. Prva greška je međunarodnog Tribunala koji nije osudio te zločine, nego samo neke figure sa spiska ljudi koji su bili akteri. S druge strane, napravljen je sud za zločine OVK, i to su nekako etnička suđenja. Ja mislim da se ne bi trebalo igrati žrtvama ni na jednoj strani", kazao je Seferi.

On kaže da i danas živimo prošlost, jer i na jednoj i na drugoj strani "imamo posla sa akterima koji su bili nekad na vlasti".

"Prošlost ovde nije završena, živimo je i danas, i dok ne završimo tu prošlost, mi ne znamo gde ćemo da idemo dalje", rekao je.

Sovrlić: Skretanje pažnje sa neispunjenih obećanja

Sanja Sovrlić sa onlajn platforme Crno-beli svet kaže da ne veruje u iskrenost inicijative Kadrija Veseljija.

"Očigledno, s obzirom da se inicijativa odnosi na zločine nad albanskim stanovništvom govori da namera nije dovoljno iskrena. Ja bih najiskrenije volela da se svi koji su činili zločine kazne, bez obzira na etničku i političku pripadnost, ali 20 godina posle rata, žrtve su za političare samo brojevi za sticanje političkih poena", kazala je Sovrlić.

Naglašava da se pokretanje ove inicijative dešava u trenutku kada svoj rad počinje i Specijalni sud za OVK, te dodaje da je to možda i pokušaj da se skrene pažnja na ono što se može dešavati kada je u pitanju Specijalni sud.

"Spekuliše se i sa imenima koja se ispituju ili treba da budu predmet interesovanja specijalnog suda, a upravo su oni ti koji pominu inicijativu za formiranje tog suda za zločine Srba na Kosovu", kaže Sovrlić.

Govoreći o izborima na severu Kosova, novinarka iz Kosovske Mitrovice kaže da se oni ne mogu posmatrati izolovano od ranijih izbornih ciklusa.

"Sama činjenica da na tim izborima učestvuju samo kandidati Srpske liste dovočljno govori o kakvim se izborima radi. Čak 2013. godine bilo je mnogo više kandidata sa drugih lista, dok danas tih kandidata nema", kazala je.

O tome šta će se dešavati posle izbora, Sovrlić kaže: "Da li će oni kasnije opet dati ostavke, njihovo ponašanje će zavisiti i od sastanka u Parizu, i od toga šta će se desiti s taksama, da li će se relaksirati politički odnosi Beograda i Prištine".

O oceni Marka Đurića da su ovo odlučujući izbori za srpski narod, novinarka Crno-belog sveta kaže da politički lideri sa severa do sada nisu ispunili data obećanja.

"A kada nemate jasne rezultate, vi morate da tražite neprijatelje, neke druge izgovore za svoje neurađene poslove. Lideri koji su na lokalnom nivou ispred Srpske liste nisu izabrani da se bave visokom politikom, već životom građana u opstinama u kojima su izabrani. Međutim, oni nisu dali rezultate i onda i Đurić i vrh SNS, kao i Srpska lista moraju da traže izgovore i da kreiraju neke druge pojave kako bi skrenuli pažnju na neobavljene poslove", kazala je Sovrlić.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020