Vesti
Politika

Šef UN: Bez zapaljivih izjava o sudu za zločline OVK

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je kosovske političare na uzdržanost u izjavama o novom sudu za ratne zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.
Šef UN: Bez zapaljivih izjava o sudu za zločline OVK
Antonio Guteres (Foto UN)

Prvi čovek Ujedinjeni nacija Antonio Gutereš upozorio je, u redovnom tromesečnom izveštaju ambasadorima Saveta bezbednosti, kosovske lidere da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda koji će, pod okriljem EU, procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Gutereš je takvo upozorenje preneo ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN nakon serije izjava kosovskih političara, uključujući i predsednika Hašima Tačija, koji je rekao da nova institucija "sudi samo jednoj strani" i "ne doprinosi pomirenju".

"Pozivam kosovske političke lidere da pokažu zrelost u izjavama o Specijalnom sudu, koji predstavlja ključni faktor u obezbeđivanju pravde za žrtve prošlog rata", navodi se u novom izveštaju šefa UN, o kojem će Savet bezbednosti raspravljati na sednici zakazanoj za 14. novembar.

Nova sednica Saveta bezbednosti UN usledila je nakon poziva Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Britanije da se sednice najmoćnijeg tela svetske organizacije o Kosovu, sa svaka tri meseca "prorede" na dve godišnje, što snažno podržavaju i predstavnici vlasti u Prištini.

Takvom pristupu protive se Srbija i dve stalne članice Saveta bezbednosti – Rusija i Kina.

U novom Guterešovom izveštaju nema pomena ove inicijative.

Gutereš je ponovio značaj dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći značaj sprovođenja dogovora koji su postignuti još 2013. godine.

Šef Ujedinjenih nacija je naveo da se za tri meseca, na koje se odnosi novi izveštaj, na Kosovo vratilo 113 nealbanaca.

Izveštaj generalnog sekretara UN će Savetu bezbednosti predstaviti njegov specijalni predstavnik na Kosovu, Zahir Tanin.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021