Vesti
Politika

Sednica SB UN o Kosovu 13. novembra

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, biće održana 13. novembra.
Sednica SB UN o Kosovu 13. novembra
Sednica SB UN (Foto Beta)

Kako je navedeno u privremenom rasporedu zasedanja na sajtu UN, članice Saveta bezbednosti održaće u četvrtak, 13. novembra, debatu povodom situacije na Kosovu.

Generalni sekretar UN je prethodnom izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula zatražio od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud, koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na prethodnoj sednici, apelovao je na ključne faktore u međunarodnoj zajednici da obezbede da specijalni sud bude osnovan do početka sledeće godine.

Dačić je takođe upozorio da se ne sme dozvoliti da zbog zastrašivanja svedoka odgovorni za zločine budu oslobođeni usled nedostatka dokaza.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020