Vesti
Politika

Sednica SB UN o Kosovu 13. novembra

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, biće održana 13. novembra.
Sednica SB UN o Kosovu 13. novembra
Sednica SB UN (Foto Beta)

Kako je navedeno u privremenom rasporedu zasedanja na sajtu UN, članice Saveta bezbednosti održaće u četvrtak, 13. novembra, debatu povodom situacije na Kosovu.

Generalni sekretar UN je prethodnom izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula zatražio od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud, koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na prethodnoj sednici, apelovao je na ključne faktore u međunarodnoj zajednici da obezbede da specijalni sud bude osnovan do početka sledeće godine.

Dačić je takođe upozorio da se ne sme dozvoliti da zbog zastrašivanja svedoka odgovorni za zločine budu oslobođeni usled nedostatka dokaza.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022