Vesti
Politika

Sednica SB UN o Kosovu 10. febraura

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će tema biti izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu biće održana 10. februara u Njujorku.
Sednica SB UN o Kosovu 10. febraura
Sednica SB UN (Foto telegraf.rs)

Predsednik vlade u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je da će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN čija će tema biti Kosovo.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da će toj sednici prisustvovati i kosovski premijer Hašim Tači, a dva dana kasnije, 12. februara, u Briselu će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Na sednici SN UN u Njujorku biće razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 19. novembra prošle godine. U svom izveštaju generalni sekretar UN je istakao značaj uspeha lokalnih izobra, naročito na severu Kosova, ocenivši da će to imati uticaja na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na tom području, a samim tim i na evrpske aspiracije Srbije i Kosova.

Prvi čovek UN ocenio je tada da su i Beograd i Prština pokazali pojačanu posvećenost sprečavanju tenzija na terenu, da bi omogućile da dijalog i implementacija dogovorenog idu dalje.

Srpski premijer je tada u obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana uprkos naporima prištinskih vlasti da to otežaju i dodao da je za Beograd važno da se dogovori o implementaciji Briselskog sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača, čime će položaj Srba na Kosovu biti jasno utvrđen i zaokružen.

U međuvremenu, a uoči nastavka dijaloga u Briselu, prištinski dnevnik Koha ditore piše da je sasvim neizvesno da će dvojica premijera 12. februara postići dogovor o sudovima na severu.

List piše i da pojedini predstavnici EU priznaju da postoje značajne prepreke u postizanju dogovora o sudovima, dok prištinski pregovarači za Kohu navode da ne veruju uopšte u to da će dve strane doći do rešenja pre okončanja izbora u Srbiji.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022