Vesti
Politika

"Sednica prilika da se čuje o surovom položaju Srba na KiM"

Poslanik Srpske liste Slavko Simić navodi za RTS da se sednica o KiM održava se u značajnom trenutku za Srbe. Očekuje da će se čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa, ali predlog rešenja kosovskog problema.
Slavko Simić (Foto arhiva Kim)

Slavko Simić je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da će politički predstavnici na poziv predsednice skupštine Maje Gojković prisustvovati sednici gde će rukovodstvo i poslanike Srbije upoznati sa situacijoim na Kosovu i Metohiji.

"Od današnje sednice očekujem da javnost čuje koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji. Koliko je država infrastrukturnih, ekonomskih i poljoprivrednih projekata uložila za razvoj srpskih sredina i srpskog naroda ali naravno očekujem i da javnost čuje realno stanje o surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM", ističe Simić.

Očekuje da će se na sednici čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa.

"Kada predsednik predstavi izveštaj očekujem da će rasprava artikuliše u pravcu da čujemo mišljenje različitih parlamentarnih grupa ali i da čujemo predlog rešenja kosovskog problema koji će se možda u nekoj budućoj fazi dijaloga naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Prištine", navodi Simić.

Dodaje da se sednica o Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku.

"Sednica posvećena Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku jer sa jedne strane imamo Prištinu koja destruktivnom i neodgovornom politikom pokušava da minira dijalog i sa druge strane imamo vrlo ozbiljan pristup našeg državnog vrha koji ulaže ogromne napore energiju i trud ne bi li se dijalog nastavio i došlo do kompromisnog rešenja", navodi Simić.

Ističe da je predsednik Aleksandar Vučić inicirao ovu skupštinsku sednicu nakon što je u proteklih mesec dana održao razgovore sa vodećim evropskim i svetskim liderima.

"Sasvim je izvesno da je predsednik a i celokupna politička javnost imaju jasniju sliku o poziciji Srbije, srpskog naroda, poziciji međunarodne zajednice po pitanju rešavanja kosovskog problema", ocenjuje Simić.

Osvrćući se na sastanak lidera Srba sa KiM sa predsednikom, Simić navodi da je opšti zaključak sa tog sastanka – da je dijaloga na jedan sveobuhvatan i konstruktivan način neće biti još jako dugo jer Priština očigledno želi da i dalje destruktivno deluje i želi da dijalog transformiše.

Dodaje da je na sastanku dogovoreno da se u narednom periodu u najvećoj mogućoj meri sačuva jedinstvo isolidarnost srpskog naroda i da očuvamo mir i sigurnost srpskog naroda u južnoij srpskoj pokrajini

Navodi da sa jedne strane imamo predsednika Vučića koji želi odgovornu i racionalnu politiku ne samo prema Srbima već i prema celom regionu dok sa druge strane Priština vodi destruktivnu politiku.

"Ako naš predsednik kaže – ukinite takse i za dva sata smo u Briselu jer želimo da razgovaramo, želimo kompromis, želimo mir i stabilnost ali ako sa druge strane čujemo poruke Prištine koja ne želi da ukine takse , ne želi dijalog, ne želi kompromis i to je prst u oko našem državnom vrhu ali i Briselu i Međunarodnoj zajednici koja je garant svih sporazuma", ističe Simić.

Ističe da ne očekuje da će Priština u narednih nekoliko meseci ukinuti takse.

"Kako stvari sada stoje Priština nema nameru da ukine takse a i uopšte ne postoji međunarodni konsenzus i jači pritisak na Prištinu da takse ukine tako da apsolutno ne očekujem da takse budu ukinute u narednih nekoliko meseci", ističe Simić.

Poručuje da je dijalog jedini mehanizam rešenja kosovskog problema.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021