Vesti
Politika

Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom

Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abeljard Tahiri ocenio je da je to „dokaz da je vladajuća koalicija u krizi“ i da treba da vrati mandat građanima, pozivajući da se održe prevremeni parlamentarni izbori.

„Vladajuća koalicija ima dva puta, ili da vrati mandat narodu ili da nastavi da vlada. Imamo izbegavanje učešća na sednicama i zato ih pozivam da vrate mandate ili da budu odgovorniji i da prevaziđemo krizu“, kazao je Tahiri.

Šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri rekao je da su u toj stranci „u poslednjem trenutku“ saznali da je sastanak odložen.

Usled odlaganja sednica Predsedništva parlamenta, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je iskoristio ustavno pravo da saziva sednice i bez odluke predsedništva.

On je u prethodne dve nedelje zakazao dve sednice kosovskog parlamenta, koji se nije sastajao još od sednice na kojoj je odredio datum izbora za gradonačelnike i odbornike.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022