Vesti
Politika

Sednica odložena za narednu sredu

Sa 60 glasova za, 30 protiv i 1 uzdržanim glasom, poslanici Skupštine Kosova su nakon konsultacija sa Kadrijem Veseljijem odlučili da vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o nacrtu Zakona o ratifikaciji granične linije sa Crnom Gorom odlože za narednu sredu u 10:00 sati.
Sednica odložena za narednu sredu
Ramuš Haradinaj u Skupštini Kosova (Foto arhiva Kim)

Do odlaganja sednice došlo je jer su se poslaničke grupe DSK i Samoopredelenja izjasnile protiv prenebregavanja procedure i razmatranja Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom po hitnom postupku, dok su partije na vlasti i stranke manjina, sem Srpske liste (čiji poslanici nisu bili u skupštinskoj sali), podržavale usvajanje ovog zakona po hitnom postupku.

Iako je prvobitna ideja bila da se rasprava o demarkaciji nastavi u ponedeljak, kosovski premijer je saopštio da za taj dan ima planiranu važnu posetu Londonu.

"U ponedeljak imam važan sastanak u Londonu, ako mi ne zamerate, poslaću zamenika na sednicu. Verzija nacrta zakona koja je danas ovde, mogla je biti usvojena. U suprotnom, preuzmite odgovornost za kašnjenje", rekao je Haradinaj.

Kujtim Šalja iz DSK se suprotstavio ideji da se nastavak sednice desi u odsustvu premijera Haradinaja.

"Premijer mora da bude prisutan, predlažem da sednicu nastavimo neki drugi dan", rekao je Šalja.

Nakon glasanja poslanika, odlučeno je da to bude sreda, 28. februar.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021