Vesti
Politika

Sednica o raspuštanju Skupštine zakazana za 22. avgust

Plenarna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o raspuštanju Skupštine Kosova biće održana 22. avgusta, izjavio je šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, a prenosi Koha.
Sednica o raspuštanju Skupštine zakazana za 22. avgust
Skupština Kosova (Foto Anadolija/Erkin Keći)

Predsedništvo Skupštine Kosova sastalo se danas kako bi raspravljalo o datumu održavanja plenarne sednice na kojoj će se glasati o raspuštanju skupštine, prenosi KoSSev.

Do sastanka je došlo nešto više od dve nedelje nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Kancelarije specijalnog tužioca da da iskaz u svojstvu osumnjičenog.

U kosovskim medijima spekulisalo se da je do odlaganja raspuštanja skupštine došlo zbog činjenice da većina stranaka nije bila spremna za vanredne izbore.

Na kraju, sednicu predsedništva zakazao je predsedavajući Skupštine Kosova Kadri Veselji, koji je bio optuživan da zajedno s kosovskom predsednikom Hašimom Tačijem odlaže odluku o raspisivanju vanrednih izbora, zato što njihovoj partiji PDK više odgovara da se predloži novi mandatar vlade.

Međutim, nijedna od drugih partija, od kojih se velika većina izjasnila u korist raspisivanja izbora, nije podnela zahtev za zakazivanje sednice Skupštine Kosova.

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 81 glas.

Inače, do Veseljijeve odluke o sazivanju sednice Predsedništva za zakazivanje ove sednice došlo je dva dana pre održavanja izborne sednice članstva LDK na kojoj je dosadašnjem lideru Isi Mustafi poveren još jedan mandat.

Pre zakazivanja sednice Predsedništva, Veselji je obavestio kosovskog predsednika da vladajuća koalicija PAN nema predlog za novog mandatara vlade, što je bila jedna od ustavnih opcija kojom bi se izbegli vanredni izbori.

Ukoliko 22. avgusta dođe do raspuštanja Skupštine, počeće da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore.

Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020