Vesti
Politika

Sednica o raspuštanju Skupštine zakazana za 22. avgust

Plenarna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o raspuštanju Skupštine Kosova biće održana 22. avgusta, izjavio je šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, a prenosi Koha.
Sednica o raspuštanju Skupštine zakazana za 22. avgust
Skupština Kosova (Foto Anadolija/Erkin Keći)

Predsedništvo Skupštine Kosova sastalo se danas kako bi raspravljalo o datumu održavanja plenarne sednice na kojoj će se glasati o raspuštanju skupštine, prenosi KoSSev.

Do sastanka je došlo nešto više od dve nedelje nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Kancelarije specijalnog tužioca da da iskaz u svojstvu osumnjičenog.

U kosovskim medijima spekulisalo se da je do odlaganja raspuštanja skupštine došlo zbog činjenice da većina stranaka nije bila spremna za vanredne izbore.

Na kraju, sednicu predsedništva zakazao je predsedavajući Skupštine Kosova Kadri Veselji, koji je bio optuživan da zajedno s kosovskom predsednikom Hašimom Tačijem odlaže odluku o raspisivanju vanrednih izbora, zato što njihovoj partiji PDK više odgovara da se predloži novi mandatar vlade.

Međutim, nijedna od drugih partija, od kojih se velika većina izjasnila u korist raspisivanja izbora, nije podnela zahtev za zakazivanje sednice Skupštine Kosova.

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 81 glas.

Inače, do Veseljijeve odluke o sazivanju sednice Predsedništva za zakazivanje ove sednice došlo je dva dana pre održavanja izborne sednice članstva LDK na kojoj je dosadašnjem lideru Isi Mustafi poveren još jedan mandat.

Pre zakazivanja sednice Predsedništva, Veselji je obavestio kosovskog predsednika da vladajuća koalicija PAN nema predlog za novog mandatara vlade, što je bila jedna od ustavnih opcija kojom bi se izbegli vanredni izbori.

Ukoliko 22. avgusta dođe do raspuštanja Skupštine, počeće da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore.

Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.Ostale vesti

Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020