Vesti
Politika

Sednica kosovskog parlamenta bez kvoruma

Na zahtev kosovske opozicije još jedna vanredna sednica parlamenta, na čijem dnevnom redu je bio vladin predlog konačnog sporazuma sa Beogradom, nije održana zbog nedolaska poslanika vladajuće koalicije, prenosi Zeri onlajn.
Sednica kosovskog parlamenta bez kvoruma
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da je nedolazak poslanika vladajuće koalicije "velika neodgovornost za Skupštinu Kosova".

"Cenimo da je to velika neodgovornost jer vladajuća koalicija ne dozvoljava normalan rad parlamenta i na taj način sprečava razvoj demokratije i mišljenje opozicionih poslanika", rekao je Hoti nakon neodržane sednice.

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, rekao je da odsustvo poslanika vlasti na sednici ukazuje na strategiju uloge parlamenta.

Konjufca je rekao da je namera opozicije bila da na današnjoj sednic razmotre vladin dokument na oko 30 stranica, koji je skupštini dostavljen kao sveobuhvatno rešenje u dijalogu sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, taj dokument ima mnoge nedostatke, od proceduralnih do materijalnih.

"Veoma smo zainteresovani za otvaranje i raspravu o ovom pitanju pred premijerom i ministrima", rekao je Konjufca.

Konjufca je kazao da je ovakav odnos vlasti prema opoziciji kontrapoduktivan, imajući u vidu, kako je rekao, stavove pozicije o osnaživanju uloge parlamenta u dijalogu.

"Oni su danas pokazali pravo lice i koja je glavna uloga skupštine", kazao je Konjufca uvereen da su poslanici većine tako postupili po naređenju svojih političkih šefova.Ostale vesti

Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kanditate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022