Vesti
Politika

Sednica kasnila sat vremena, određena pauza

Zasedanje Skupštine Kosova u vezi sa ratifikacijom Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom počelo je sa zakašnjenjem. Na početku sednice, Kadri Veselji je naveo da u sali ima ukupno 67 poslanika.
Sednica kasnila sat vremena, određena pauza
Skupština Kosova (Foto Kim)

Kako su rekli neki od prisutnih poslanika, deo njihovih kolega nalazi se u inostranstvu.

Nakon glasanja o predlogu da se šefovi parlamentarnih grupa sastanu i ponovo razmotre sporazum u koji je uključena i izjava Vujanović-Tači, kao i da se procedura za ratifikaciju sporazuma pojednostavi, određena je pauza od 15 minuta.

Vladajuća koalicija već treći put pokušava da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Nacrt zakona o usvajanju ovog sporazuma propao je dva puta prošle nedelje.

U skupštinskoj sali nema poslanika Srpske liste, a prisutan je Slobodan Petrović iz SLS-a.

Novinarima koji prate današnju sednicu nije obezbeđen prevod na srpski jezik, a 15 minuta sednice emitovano je i na kanalu RTK2 bez prevoda.

"Komisija sada priprema zakonske procedure za novi tekst nacrta zakona. Tada ćemo se vratiti u salu, biće debata i diskusija, a onda ćemo glasati. AAK je jedinstven po pitanju demarkacije. Može se dogoditi da se sednica odloži ako izračunamo da nema glasova jer su neki albanski poslanici u Podgorici ", kazao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj novinarima u skupštinskom holu.

Sastanak Odbora za spoljne poslove Skupštine Kosova trajao je samo 5 minuta.

Pet članova od ukupno 10 bilo je za izmenu nacrta zakona, dok 4 člana Samoopredeljenja i Zafir Berisha iz Inicijative uopšte nisu učestvovali u glasanju.

Vjosa Osmani, predsednica Komisije za zakonodavstvo, izjavila je da bi u ovoj situaciji trebalo tražiti pravno tumačenje od pravnog saveta Skupštine ako se amandman usvaja samo sa 5 glasova.

Međutim, predsedavajuća Odbora za zakonodavstvo Aljbuljena Hadžiu, rekla je da to ne treba prihvatiti pošto nije bilo 6 glasova, javlja koha.net.

Skupštinski Odbor za spoljne poslove usvojio je predložene amandmane na novi nacrt Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom sa 7 glasova iz drugog pokušaja, pa se nastavak skupštinskog zasedanja očekuje posle 14:00 časova.  Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021