Vesti
Politika

"Sedište suda u Prištini, zaštićeni svedoci u Hagu"

Predstavnici holandskog i kosovskog pravosuđa postigli su sporazum o sedištu Specijalnog suda, koji će procesuirati ratne zločine lidera i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, piše prištinski dnevnik Koha ditore, a prenosi RTS.
Priština (Foto arhiva Kim)

Koha ditore piše da će sedište suda biti u Prištini, dok će zaštićeni svedoci biti ispitivani u Hagu.

Dogovor je, kako se navodi, definisan tokom posete predstavnika kosovske vlade Holandiji prošle nedelje.

Sporazum će se uskoro naći na dnevnom redu kosovske vlade, a zatim i pred parlamentom, prenosi RTS.

Portal Koha ditore prenosi izjavu savetnika zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, Ardiana Arifaja, koji je rekao da "ne može da kaže ništa o tome da će sedište Specijalnog suda biti u Holandijii" i da je to pitanje za holandsku vladu.



Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021