Vesti
Politika

SDP pozdravio najavu usvajanja platforme o Kosovu

Gradjanska inicijativa SDP, čiji je predsednik Oliver Ivanović, pozdraviljajući najavu predsednika Srbije Nikolića za definisanje platforme o statusu Kosova i Metohije, ocenila je da u tom procesu treba da učestvuju "svi društveni činioci".
SDP pozdravio najavu usvajanja platforme o Kosovu
(Foto Tanjug)

"U ovom procesu ne sme biti strančarenja. Ako odgovor Evropske unije na ovaj predlog bude nepristojan, onda će to biti nesumnjiv dokaz da nas u Evropskoj uniji i ne žele. Takva odluka bi bila teška, ali ne i tragična za nas", navodi se u saopštenju.

SDP je ocenio da je "pravo rešenje za ovo pitanje primena Kiparskog modela".

"Priče da Evropska unija ne želi unošenje problema unutar sebe deplasirane su iz prostog razloga jer su i Kipar, a i Irska sa sličnim rešenjima, baš u okviru Evropske unije uspeli da urede svoje odnose", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je pre praznika da će posle 1. maja njegov predlog nove državne platforme biti dostavljen premijeru Aleksandru Vučiću.

"Vlada će reći da li je plan ostvariv ili ne. Zatim će ministri formalno da odluče da li će takav ili nešto izmenjen predlog da upute u Narodnu skupštinu. Mislim da ne smemo da se raziđemo po tom pitanju", kazao je Nikolić za praznični, prvomajski trobroj Večernjih novosti.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020