Vesti
Politika

SDP pozdravio najavu usvajanja platforme o Kosovu

Gradjanska inicijativa SDP, čiji je predsednik Oliver Ivanović, pozdraviljajući najavu predsednika Srbije Nikolića za definisanje platforme o statusu Kosova i Metohije, ocenila je da u tom procesu treba da učestvuju "svi društveni činioci".
SDP pozdravio najavu usvajanja platforme o Kosovu
(Foto Tanjug)

"U ovom procesu ne sme biti strančarenja. Ako odgovor Evropske unije na ovaj predlog bude nepristojan, onda će to biti nesumnjiv dokaz da nas u Evropskoj uniji i ne žele. Takva odluka bi bila teška, ali ne i tragična za nas", navodi se u saopštenju.

SDP je ocenio da je "pravo rešenje za ovo pitanje primena Kiparskog modela".

"Priče da Evropska unija ne želi unošenje problema unutar sebe deplasirane su iz prostog razloga jer su i Kipar, a i Irska sa sličnim rešenjima, baš u okviru Evropske unije uspeli da urede svoje odnose", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je pre praznika da će posle 1. maja njegov predlog nove državne platforme biti dostavljen premijeru Aleksandru Vučiću.

"Vlada će reći da li je plan ostvariv ili ne. Zatim će ministri formalno da odluče da li će takav ili nešto izmenjen predlog da upute u Narodnu skupštinu. Mislim da ne smemo da se raziđemo po tom pitanju", kazao je Nikolić za praznični, prvomajski trobroj Večernjih novosti.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020