SDIK i ANK potpisale sporazum o koaliciji, Ljimaj kandidat za premijera

Socijaldemokratska inicijativa Kosova (SDIK) i Alijansa novo Kosovo (ANK) potpisale su sporazum o predizbornoj koaliciji, čiji će kandidat za premijera biti lider SDIK Fatmir Ljimaj.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

"Verujem da ćemo sarađivati i u budućnosti. ANK i SDIK odlučili su sinoć da formiraju koaliciju. Morao sam to nazvati zlatnom ili trećim centrom koji će biti presudan i važan u formiranju nove vlade", rekao je lider ANK Bedžet Pacoli pred novinarima.

Pacoli je rekao da će ANK i SDIK učestvovati na izborima sa zajedničkom listom i imaće zajedničkog kandidata za premijera.

Ljimaj je sa svoje strane najavio svoju kandidatura za premijera Kosova.

"Danas imamo dve političke stranke što je jedna osovina i očekuje se da da nam se pridruže i druge stranke. Verujem da predizborna koalicija pruža novu priliku. I najavljujem da ću biti kandidat ove koalicije za premijera", rekao je Ljimaj.

Obe strane su rekle da će ta koalicija biti od presudne važnosti za formiranje sledeće vlade i da će biti otvorena i za druge.

Prethodno su Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova potpisale koalicioni sporazum, a njihov kandidat za premijera je Ramuš Haradinaj.

Već duže vremena se govori o mogućoj koalicije između Demokratskog saveza Kosova i Samoopredelenja, ali do sada nema nikakvih konkretnih kretanja u tom pravcu.

Danas je sastanak Glavnog odbora DSK na kojem je moguće da će se razgovarati i o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

I Demokratska partija Kosova (DPK) je najavila da je njen kandidat za premijera lider stranke Kadri Veselji.

Ostale vesti

 • Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kritikovao je odluku Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuje ranije doneta odluka Centralne izborne komisije da je glasanje na predstojećim izborima moguće samo sa kosovskim ličnim dokumentima.

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane