Vesti
Politika

SDIK i ANK potpisale sporazum o koaliciji, Ljimaj kandidat za premijera

Socijaldemokratska inicijativa Kosova (SDIK) i Alijansa novo Kosovo (ANK) potpisale su sporazum o predizbornoj koaliciji, čiji će kandidat za premijera biti lider SDIK Fatmir Ljimaj.
SDIK i ANK potpisale sporazum o koaliciji, Ljimaj kandidat za premijera
Priština (Foto arhiva Kim)

"Verujem da ćemo sarađivati i u budućnosti. ANK i SDIK odlučili su sinoć da formiraju koaliciju. Morao sam to nazvati zlatnom ili trećim centrom koji će biti presudan i važan u formiranju nove vlade", rekao je lider ANK Bedžet Pacoli pred novinarima.

Pacoli je rekao da će ANK i SDIK učestvovati na izborima sa zajedničkom listom i imaće zajedničkog kandidata za premijera.

Ljimaj je sa svoje strane najavio svoju kandidatura za premijera Kosova.

"Danas imamo dve političke stranke što je jedna osovina i očekuje se da da nam se pridruže i druge stranke. Verujem da predizborna koalicija pruža novu priliku. I najavljujem da ću biti kandidat ove koalicije za premijera", rekao je Ljimaj.

Obe strane su rekle da će ta koalicija biti od presudne važnosti za formiranje sledeće vlade i da će biti otvorena i za druge.

Prethodno su Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova potpisale koalicioni sporazum, a njihov kandidat za premijera je Ramuš Haradinaj.

Već duže vremena se govori o mogućoj koalicije između Demokratskog saveza Kosova i Samoopredelenja, ali do sada nema nikakvih konkretnih kretanja u tom pravcu.

Danas je sastanak Glavnog odbora DSK na kojem je moguće da će se razgovarati i o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

I Demokratska partija Kosova (DPK) je najavila da je njen kandidat za premijera lider stranke Kadri Veselji.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020