SB UN: SAD i Velika Britanija traže reviziju Unmika, Rusija izvinjenje

Velika Britanija, SAD i Nemačka založile su se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) za stratešku reviziju misije Unmik, ali i ocenile da je ta misija do sada obavila važan posao od kada je uspostavljena.

Podeli ovaj članak sa:
 • SB UN o Kosovu (Foto Reuters/Shannon Stapleton)

Predstavnik SAD je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i rekao da obe strane treba da se vrate dijalogu, što bi značilo da Kosovo povuče takse, dok bi Beograd trebalo da ostane suzdržan od teških reči i sputavanja nezavisnosti Kosova.

Prema oceni SAD, operacija policije Kosova 28. maja na severu bila je "legalna", a sprečavanje akcije policije barikadama je "zabrinjavajuće".

Velika Britanija takođe se založila za reviziju mandata Unmik. Predstavnik Velike Britanije rekao je da se pripadnici Unmik moraju tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, kao što ga se i pripadnici moraju pridržavati, a da će po tom pitanju hapšenja pripadnika Unmika sačekati internu istragu koja se sprovodi.

Nemačka je ponovila da promene granica po etničkim linijama nisu dobre ideje, a Kosovo pozvala da povuče takse.

Govoreći o policijskoj akciji 28. maja, predstavnik Nemačke ocenio je kako Kosovo ima pravo da se bori protiv kriminala, ali i da imunitet UN predstavnika ne sme biti doveden u pitanje i da se mora poštovati i dodala da će svakako sačekati internu proveru u Unmik.

Predstavnica Francuske rekla je da sednici da je Unmik doprineo stabilnosti na Kosovu i da je Francuska svesna krhke stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ona je ocenila da sadašnje stanje nije održiva situacija, kao i da je dijalog ključan za rešenje problema i da se treba uzdržati od akcija koje podižu tenzije.

Rusija: Nelogična izjava Čitaku

Predstavnik Rusije rekao je kako nemaju na čemu da zahvale predstavnici Kosova Vljori Čitaku koju su pažljivo slušali i da očekuju izvinjenje zbog ponašanja prema ruskom predstavniku Unmik tokom policijske akcije 28. maja u Zubinom Potoku.

Predstavnik Rusije rekao je da su pod plaštom borbe protiv kriminala specijalne snage Kosova upale u srpske sredine na severu Kosova i da su uhapšeni policajci srpske nacionalnnosti, kao i da je ruski predstavnik u Unmiku prebijen dok je obavljao svoju dužnost.

"Gospodja Čitaku je iznela verziju koja nema nikakvu logiku. Kažu da je on obarao drveće a onda sklonio testeru u kola i odbio da se legitimiše. Da li zaista verujete u to?", naveo je ruski diplomata.

On je akciju specijalnih jedinica nazvao pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos "džentlmenskom dogovoru" tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima.

"Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija", upitao je ruski predstavnik. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su zažmurile pred kosovskim akcijama.

"Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama, a tada će biti kasno da se poziva na norme", naveo je diplomata.

On je rekao i da Kosovo ne može ruskog pripadnika Unmika da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što "Kosovo nije subjekt medjunarodnog prava".

Predstavnik Kine u SB UN rekao je da veruje da Beograd i Priština moraju postići obostrano prihvatljivo rešenje kroz dijalog, ali i da je zabrinjavajuće i neprihvatljivo nepoštovanje imuniteta predstavnika Unmik tokom policijske operacije na severu Kosova.

Ostale vesti

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

 • Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije tačna tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko osim njega nema plan za Kosovo i podsetio da je SSP još u maju predstavila svoju Deklaraciju o pomirenju koja podrazumeva normalizaciju odnosa dva naroda, piše Beta.

 • Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane