Vesti
Politika

Savez Srba sa Kosova delovaće kao SZS

"Farsa od izbora“ u opštinama na severu neće moći da se sakrije, kaže Nenad Radosavljević predsednik organizacije Narodna Pravda i inicijator formiranja Saveza za Srbe na Kosovu.
Savez Srba sa Kosova delovaće kao SZS
Nenad Radosavljević (Foto arhiva Kim)

Predstavnici srpske opozicije sa Kosova koji će, kako je najavljeno, formirati Savez za Kosovo i Metohiju, po ugledu na Savez za Srbiju, rekli su da neće učestvovati na vanrednim izborima, zakazanim za 19. maj.

Nenad Radosavljević ističe da mu je potpuno jasno šta će se u pogledu najavljenih izbora dešavati.

„Srpska lista, tu svoju farsu od izbora, koja je napravljena sa dogovorom između Tačija i Vučića neće moći baš tako lako da sakrije nego će morati da kupe najverovatnije neke ‘privatne Srbe’ kako ih oni sada zovu, koji će im kasnije biti kao politički protivnici na izborima, ali će naravno raditi za njihove interese, zbog toga da bi prikazali da je to kao demokratičnost, a pritom za neke banalne privilegije koje će posle izbora ostvariti. Naravno Srpska lista će dobiti izbore i to nikakav problem nije“, kaže on.

Radosavljević objašnjava da su političke opcije sa Kosova videle da je to sve farsa i da su se priključili jedinoj bliskoj političkoj opciji, a to je Savez za Srbiju.

„Mi smo mišljenja da jedino program SZS može da nam pruži neku garanciju za neki boljitak u životu i egzistenciji na KiM. Podržavajući program SZS, a što su oni prihvatili, biće realizovan dogovorom kroz formiranje SZS vezano za KiM. Kako će se tačno zvati to nije predmet razmišljanja ovog trenutka, važno je da se mi okupimo, da one jasne političke stavove, protiv svega onoga što radi Aleksandar Vučić i garnitura na vlasti u Srbiji, ispoljimo na najproduktivniji način i rešimo probleme koje nam oni prave već šest ili sedam godina, objašnjava Radosavljević.

On naglašava da će budući oformljen Savez delovati u skladu sa onim kako SZS deluje u Beogradu, užoj Srbiji.

"Tu su uključeni svi intelektualni krugovi, sve političke opcije koje se ne slažu sa politikom koja je vođena šest, sedam godina i koja nas je dovela do ukidanja institucija Republike Srbije na prostoru KiM i do mnogo toga što je poslednji momenat da se odbrani“ kaže on.

Na pitanje da li će ovaj Savez učestvovati na nekim od narednih izbora on odgovara:

„U onome što SZS ima u svom programu, u jednoj od tačaka, se jasno kaže da rezolucija 1244 i sve ono što je vezano za nju jesu okosnica političkog delovanja na KiM. Mi ćemo se u skladu sa tim i ponašati, dogovaraćemo se o svemu, nećemo biti apriori, pre svega, nećemo prihvatiti sve ono što se dešava kao svršenu stvar. Definisaćemo svoje pravce delovanja u nekom narednom periodu, kao što je SZS doneo svoj program koji je vrlo jasan, u trideset tačaka i koji ne može biti bolji. To što strukture vlasti u Beogradu govore da nema programa, program postoji, vrlo jasan, u kome se preciziraju stvari koje se, pre svega, trebaju uraditi da bi se otklonile nepravilnosti koje je dosadašnji sistem, odnosno režim, napravio za ovih šest, sedam godina“, zaključuje on.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020