Vesti
Politika

Savez Srba sa Kosova delovaće kao SZS

"Farsa od izbora“ u opštinama na severu neće moći da se sakrije, kaže Nenad Radosavljević predsednik organizacije Narodna Pravda i inicijator formiranja Saveza za Srbe na Kosovu.
Savez Srba sa Kosova delovaće kao SZS
Nenad Radosavljević (Foto arhiva Kim)

Predstavnici srpske opozicije sa Kosova koji će, kako je najavljeno, formirati Savez za Kosovo i Metohiju, po ugledu na Savez za Srbiju, rekli su da neće učestvovati na vanrednim izborima, zakazanim za 19. maj.

Nenad Radosavljević ističe da mu je potpuno jasno šta će se u pogledu najavljenih izbora dešavati.

„Srpska lista, tu svoju farsu od izbora, koja je napravljena sa dogovorom između Tačija i Vučića neće moći baš tako lako da sakrije nego će morati da kupe najverovatnije neke ‘privatne Srbe’ kako ih oni sada zovu, koji će im kasnije biti kao politički protivnici na izborima, ali će naravno raditi za njihove interese, zbog toga da bi prikazali da je to kao demokratičnost, a pritom za neke banalne privilegije koje će posle izbora ostvariti. Naravno Srpska lista će dobiti izbore i to nikakav problem nije“, kaže on.

Radosavljević objašnjava da su političke opcije sa Kosova videle da je to sve farsa i da su se priključili jedinoj bliskoj političkoj opciji, a to je Savez za Srbiju.

„Mi smo mišljenja da jedino program SZS može da nam pruži neku garanciju za neki boljitak u životu i egzistenciji na KiM. Podržavajući program SZS, a što su oni prihvatili, biće realizovan dogovorom kroz formiranje SZS vezano za KiM. Kako će se tačno zvati to nije predmet razmišljanja ovog trenutka, važno je da se mi okupimo, da one jasne političke stavove, protiv svega onoga što radi Aleksandar Vučić i garnitura na vlasti u Srbiji, ispoljimo na najproduktivniji način i rešimo probleme koje nam oni prave već šest ili sedam godina, objašnjava Radosavljević.

On naglašava da će budući oformljen Savez delovati u skladu sa onim kako SZS deluje u Beogradu, užoj Srbiji.

"Tu su uključeni svi intelektualni krugovi, sve političke opcije koje se ne slažu sa politikom koja je vođena šest, sedam godina i koja nas je dovela do ukidanja institucija Republike Srbije na prostoru KiM i do mnogo toga što je poslednji momenat da se odbrani“ kaže on.

Na pitanje da li će ovaj Savez učestvovati na nekim od narednih izbora on odgovara:

„U onome što SZS ima u svom programu, u jednoj od tačaka, se jasno kaže da rezolucija 1244 i sve ono što je vezano za nju jesu okosnica političkog delovanja na KiM. Mi ćemo se u skladu sa tim i ponašati, dogovaraćemo se o svemu, nećemo biti apriori, pre svega, nećemo prihvatiti sve ono što se dešava kao svršenu stvar. Definisaćemo svoje pravce delovanja u nekom narednom periodu, kao što je SZS doneo svoj program koji je vrlo jasan, u trideset tačaka i koji ne može biti bolji. To što strukture vlasti u Beogradu govore da nema programa, program postoji, vrlo jasan, u kome se preciziraju stvari koje se, pre svega, trebaju uraditi da bi se otklonile nepravilnosti koje je dosadašnji sistem, odnosno režim, napravio za ovih šest, sedam godina“, zaključuje on.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022