Vesti
Politika

Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova

Jehor Černijev, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog rekao je za Radio-televiziju Kosova (RTK) da "trenutno nije pravo vreme" da se govori o razmatranju priznanja Kosova od strane Ukrajine. On je dodao da Ruska Federacija pokušava da ubije Zelenskog, ali da je on još uvek u Kijevu.
Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova
Stanovnici prelaze preko srušenog mosta u Kijevu, u pokušaju da napuste grad tokom ratnih sukoba u Ukrajini (Foto FoNet/APP)

Černijev je upitan da li će Ukrajina razmotriti priznanje Kosova.

"Mislim da trenutno nije pravo vreme", rekao je on.

Na pitanje o bezbednosti ukrajinskog predsednika jer postoje izjave da su on i njegova porodica glavna meta, on je rekao da Ruska Federacija pokušava da ubije predsednika Zelenskog, ali da je predsednik i dalje u Kijevu.

„Da, to je tačno. Ruska Federacija pokušava da ubije predsednika Zelenskog i uspostavi vladu, novog predsednika u Ukrajini, ali predsednik je i dalje u Kijevu, glavnom gradu“, rekao je on.

Černijev je naglasio da ukrajinski PVO sistemi nisu dovoljni u borbi sa ruskom vojskom.

"NATO i njegove članice mogu da nam pomognu u veoma važnoj stvari da zatvorimo nebo, što znači da bilo kakva letelica ili projektil ne bi trebalo da bude na ukrajinskom nebu, jer mi imamo najveću štetu od projektila i bombi. Imamo i svoje protivvazdušne sisteme, ali to nije dovoljno, pa nam je potrebna ta podrška", kazao je on.

Savetnik Zelenskog Jehor Černijev je zaključio da je situacija u Ukrajini izuzetno ozbiljna "sa povremenim ruskim napadima".Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023