Vesti
Politika

Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova

Jehor Černijev, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog rekao je za Radio-televiziju Kosova (RTK) da "trenutno nije pravo vreme" da se govori o razmatranju priznanja Kosova od strane Ukrajine. On je dodao da Ruska Federacija pokušava da ubije Zelenskog, ali da je on još uvek u Kijevu.
Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova
Stanovnici prelaze preko srušenog mosta u Kijevu, u pokušaju da napuste grad tokom ratnih sukoba u Ukrajini (Foto FoNet/APP)

Černijev je upitan da li će Ukrajina razmotriti priznanje Kosova.

"Mislim da trenutno nije pravo vreme", rekao je on.

Na pitanje o bezbednosti ukrajinskog predsednika jer postoje izjave da su on i njegova porodica glavna meta, on je rekao da Ruska Federacija pokušava da ubije predsednika Zelenskog, ali da je predsednik i dalje u Kijevu.

„Da, to je tačno. Ruska Federacija pokušava da ubije predsednika Zelenskog i uspostavi vladu, novog predsednika u Ukrajini, ali predsednik je i dalje u Kijevu, glavnom gradu“, rekao je on.

Černijev je naglasio da ukrajinski PVO sistemi nisu dovoljni u borbi sa ruskom vojskom.

"NATO i njegove članice mogu da nam pomognu u veoma važnoj stvari da zatvorimo nebo, što znači da bilo kakva letelica ili projektil ne bi trebalo da bude na ukrajinskom nebu, jer mi imamo najveću štetu od projektila i bombi. Imamo i svoje protivvazdušne sisteme, ali to nije dovoljno, pa nam je potrebna ta podrška", kazao je on.

Savetnik Zelenskog Jehor Černijev je zaključio da je situacija u Ukrajini izuzetno ozbiljna "sa povremenim ruskim napadima".Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022