Vesti
Politika

Savetnica UN: Negativan uticaj krize u Ukrajini na Zapadni Balkan

Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu upozorila je na negativan uticaj krize u Ukrajini na druge delove Evrope i zatražila "prevenciju u regionu Zapadnog Balkana", preneo je Glas Amerike.
 • 06.04.2022
 • 22:01 h
 • Politika
 • izvor: N1 Srbija, Beta, Glas Amerike
 • komentara:
 • pregleda: 262
Savetnica UN: Negativan uticaj krize u Ukrajini na Zapadni Balkan
Sedište UN u Njujorku, ilustracija, (Foto Pixabay)

Specijalna savetnica je primetila tokom svojih poseta regionu da su mnogi sagovornici aludirali na ozbiljno odsustvo poverenja, nedovoljnu posvećenost političara ozdravljenju i izgradnji poverenja, dinamiku podela koja se koristi u političke svrhe, kao i na nedovoljan prostor za rad lokalnih zagovornika mira.

„U poslednjih šest nedelja sukob u Ukrajini je pogoršao ovu dinamiku, uz ispoljavanje mržnje – uključujući otvoreno opravdavanje nasilja nad pripadnicima jedne nacionalne grupe, pozivanje na religiju kao opravdanje za nasilje ili usklađivanje nacionalnih težnji sa ciljevima zaraćenih strana u ukrajinskom sukobu“, navela je Nderitu, prenosi Glas Amerike.

Ona je napomenula da je „Zapadni Balkan i dalje od kritičnog značaja za ključne igrače čiji se geostrateški interesi susreću u tom regionu, i da nije iznenađujuće da raste uznemirenost kada sporovi oko geostrateških interesa stvaraju nepremostivu patnju u Ukrajini“.

Nderitu smatra da glavni izvor podela na Zapadnom Balkanu i dalje dolazi iznutra, a ne spolja, i da će stoga najčvršći napori za smanjenje rizika takođe morati da dođu iz samog regiona, a da prioritet treba da budu inicijative za zbližavanje ljudi u regionu.

Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida je pored toga izjavila da osuđuje "uznemirujuće događaje u Buči" - masakr civila u tom gradu u Ukrajini, i dodala da je "užasnuta prizorima koji ukazuju na veoma ozbiljne znake mogućih činjenja ratnih zločina".

Nderitu je ponovila pozive generalnog sekretara UN, visokog komesara UN za ljudska prava i stalnog koordinatora UN u Ukrajini za hitan prekid vatre i efikasnu i nezavisnu istragu koja će dovesti do krivične odgovornosti za ubistvo civila u Buči.Ostale vesti

Guverner CBK zbog fusnote ne učestvuje na regionalnom samitu u Bečićima
Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je odbio da učestvuje na Samitu ministara finansija i guvernera regiona koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori, pošto su organizatori u pozivu pored imena Kosova naveli i fusnotu u kojoj se navodi da je Kosovo predstavljano bez prejudiciranja njegovog statusa, u skladu sa rezolucijom 1244 UN-a.
 • 30.09.2022
Abdidžiku: Vlada je već propala
Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ljumir Abdidžiku smatra da je aktuelna vlast na Kosovu "potpuno nekompetentna, nesposobna da odgovori na probleme građana, dok Kosovo stagnira u svim oblastima: privredi, obrazovanju, zdravstvu, energetici ili investicijama".
 • 30.09.2022
Ruska nafta će stizati na Balkan
Ministri energetike Evropske unije će u okviru novog paketa sankcija Rusiji verovatno usvojiti odluku da se zemlje Zapadnog Balkana izuzmu od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu.
 • 30.09.2022
Osmani primila akreditivno pismo novog ambasadora Francuske
Predsednica Kosova Vjosa Osmani juče je primila akreditivno pismo od novog ambasadora Francuske na Kosovu Oliviea Geroa.
 • 30.09.2022
Osmani: Zahvalnost Češkoj na podršci viznoj liberalizaciji Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskim sa kojim je razgovarala o zajedničkom radu na okončanju procesa odobravanja vizne liberalizacije za Kosovo tokom češkog predsedavanja Savetom EU, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednice Kosova koje je dostavljeno medijima.
 • 29.09.2022
Lipavski: Normalizacija odnosa bitna za proces integracije u EU
Češka podržava dijalog Beograda i Prištine i očekuje da obe strane implementiraju postignute sporazume, kazao je u Prištini ministar spoljnih poslova ove zemlje Jan Lipavski.
 • 29.09.2022