Vesti
Politika

Savet Evrope: Vreme je da EU ubrza integraciju Zapadnog Balkana

Previše vremena je prošlo od Dejtonskog sporazuma i obećanja vođa Evropske unije u Solunu da će otvoriti vrata Zapadnom Balkanu i sad je „čas da to EU ubrza jer je došlo do gubljenja nade i razočaranja u regionu“, poručila je danas u Budimpešti Parlamentarna skupština (PS) Saveta Evrope (SE).
Savet Evrope: Vreme je da EU ubrza integraciju Zapadnog Balkana
Sedište Saveta Evrope u Strasburu, Francuska (Foto Svet Evrope Elen Vibo)

U rezoluciji, koju je obrazložio grčki poslanik Jorgos Papandreu, a koju je usvojio Odbor za politička pitanja i demokratiju tog tela SE, se traži „da EU ubrza postupak integracije Zapadnog Balkana tako što će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini, uvesti bezvizni režim za žitelje Kosova“.

Proteklo dugo vreme od neispunjenih obećanja EU je, navodi se u dokumentu, „izazvalo razočarenje, gubitak nade, raspirilo etnocentrističke težnje i nacionalističke čežnje, što je potrlo ubedljivost, poverenje u EU kod javnosti u regionu i otvorilo put uplivu drugih geopolitičkih činilaca“.

Na zasedanju se poslanicima ovog Odbora PS SE obratio i evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji, ali je otvorena i neposredna rasprava održana iza zatvorenih vrata, tako da o sadržini ništa nije dato u javnost, preneli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski Varheiju.

Odbor Parlamentarne skupštine SE u rezoluciji stavlja do znanjada su „podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusedski odnosi na Zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, bezbednot i demokratsku stabilnost u celoj Evropi“.

I stoga, kako se podvlači, pojačana podrška mora biti data uvreženju demokratskih ustanova, jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, razvijanju snažnije demokratske kulture uz učešće svih činilaca, javne uprave u saglasnosti s evropskim normama.

Takođe je ukazano na važnost podsticanja delatnog učešća žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, zaštite nacionalnih manjina i sprečavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

U rezoluciji se traži da tela SE doprinesu takvom reformskog procesu i naglašava da se ponude opipljivi metodi za podršku „jasnoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.Ostale vesti

Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju i održavanje izbora na severu
Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je "spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa", saopštila je kosovska vlada nakon sinoćnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.
  • 06.06.2023
London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023