Vesti
Politika

Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine
Sedište Misije vladavine prava Europske unije na Kosovu (Foto AFP)

U Odboru za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije usaglašeno je da se, pored primene ranije utvrđenih zaduženja, Euleks zaduži da prištinskim službama za sprovođenje zakona asistira kako bi razvile sopstvene kapacitete za razmenu informacija sa srodnim službama, na regionalnom i međunarodnom nivou, u sferi pravne pomoći i saradnje u borbi protiv kriminalnih aktivnosti.

Kako je navedeno u Službenom listu EU, za pokrivanje troškova Euleksa će, u periodu od 15. juna 2023. do 14. juna 2025. godine, biti izdvojeno ukupno 165.310.000 evra.

Iz ovog iznosa, izdvajaće se suma od 58.500.000 evra za pokrivanje troškova Euleksa Kosovo, a iznos od 106.810.000 evra biće namenjen za podršku aktivnim sudskim postupcima koji su izmešteni na teritoriju države članice EU.

Odluku odbora za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evrope sada bi trebalo da formalizuju svojim potpisima predsednica Kosova Vjosa Osmani i visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023