Vesti
Politika

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN danas će razmotriti situaciju na Kosovu, na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, u kojem je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini.

Savet bezbednosti UN o Kosovu
Sednica SB UN (Foto RTS)

U izveštaju Ban Ki Muna, o kojem će SB UN raspravljati sutra, navodi se da sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa sa Beogradom, pomiri se sa prošlošću, iskoristi prilike koje se pružaju kroz pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i nastavi reforme koje će omogućiti dalji razvoj kosovske ekonomije i društva.

On je u izveštaju naglasio kako je zabrinut  zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini i negativnih posledica koje bi taj zastoj mogao imati na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu.

Takođe, Ban Ki Mun je deo izveštaja posvetio radu Euleksa kao i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton,koja je tu funkciju obavljala u periodu na koji se izveštaj odnosi.

Na zasedanju SB UN, svoj dolazak najavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić , a sednici će takođe prisustvovati i odlazeći kosovski premijer Hašim Tači.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020