Vesti
Politika

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN danas će razmotriti situaciju na Kosovu, na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, u kojem je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini.

Savet bezbednosti UN o Kosovu
Sednica SB UN (Foto RTS)

U izveštaju Ban Ki Muna, o kojem će SB UN raspravljati sutra, navodi se da sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa sa Beogradom, pomiri se sa prošlošću, iskoristi prilike koje se pružaju kroz pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i nastavi reforme koje će omogućiti dalji razvoj kosovske ekonomije i društva.

On je u izveštaju naglasio kako je zabrinut  zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini i negativnih posledica koje bi taj zastoj mogao imati na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu.

Takođe, Ban Ki Mun je deo izveštaja posvetio radu Euleksa kao i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton,koja je tu funkciju obavljala u periodu na koji se izveštaj odnosi.

Na zasedanju SB UN, svoj dolazak najavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić , a sednici će takođe prisustvovati i odlazeći kosovski premijer Hašim Tači.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021