Vesti
Politika

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN danas će razmotriti situaciju na Kosovu, na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, u kojem je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini.

Savet bezbednosti UN o Kosovu
Sednica SB UN (Foto RTS)

U izveštaju Ban Ki Muna, o kojem će SB UN raspravljati sutra, navodi se da sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa sa Beogradom, pomiri se sa prošlošću, iskoristi prilike koje se pružaju kroz pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i nastavi reforme koje će omogućiti dalji razvoj kosovske ekonomije i društva.

On je u izveštaju naglasio kako je zabrinut  zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini i negativnih posledica koje bi taj zastoj mogao imati na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu.

Takođe, Ban Ki Mun je deo izveštaja posvetio radu Euleksa kao i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton,koja je tu funkciju obavljala u periodu na koji se izveštaj odnosi.

Na zasedanju SB UN, svoj dolazak najavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić , a sednici će takođe prisustvovati i odlazeći kosovski premijer Hašim Tači.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020