Vesti
Politika

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN razmotriće danas redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).
Savet bezbednosti UN o Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Nikola Selaković, a Kosovo predsednica Vjosa Osmani.

Izveštaj će predstaviti šef Unmika i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin koji je rekao da se novi izveštaj fokusira na reformu vlade, vladavinu prava, bezbednosna pitanja i situaciju sa pandemijom koronavirusa.

Tanin je uoči sednice, u sklopu redovnih konsultacija, odvojeno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Sednica će početi u 16.00 po srednjeevropskom vremenu.

Prethodna sednica SB UN na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj o radu Unmika održana je 13. aprila u onlajn formatu, zbog pandemije koronavirusa.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021