Vesti
Politika

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu

Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Teme razgovora su pitanja slobode kretanja i registarskih tablica, najavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Petkovic je rekao da ce i jedna i druga strane imati po četiri člana u radnoj grupi, upravo za pitanja slobode kretanja i registarskih tablica.

Portparol EU je, sa druge strane rekao da je cilj Radne grupe da nađe trajno rešenje za ovo pitanje.

Glavni pregovarači u Briselu narednog meseca

U međuvremenu, potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi rekao je da će se naredna runda pregovora između Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača održati u drugoj polovini novembra u Briselu, prenosi Koha.

Bisljimi je rekao da trenutno neće biti sastanka na visokom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Tačan datum sledećeg sastanka nije poznat. Sastanak pregovarača biće u drugoj polovini novembra. Dakle, ne može biti sastanka između šefova država. Ohrabruje me što Izveštaj o napretku navodi da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa. Ovo će biti obaveza, a ne za parcijalna i segmentirana pitanja", rekao je Bisljimi.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022