Vesti
Politika

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu

Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Teme razgovora su pitanja slobode kretanja i registarskih tablica, najavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Petkovic je rekao da ce i jedna i druga strane imati po četiri člana u radnoj grupi, upravo za pitanja slobode kretanja i registarskih tablica.

Portparol EU je, sa druge strane rekao da je cilj Radne grupe da nađe trajno rešenje za ovo pitanje.

Glavni pregovarači u Briselu narednog meseca

U međuvremenu, potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi rekao je da će se naredna runda pregovora između Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača održati u drugoj polovini novembra u Briselu, prenosi Koha.

Bisljimi je rekao da trenutno neće biti sastanka na visokom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Tačan datum sledećeg sastanka nije poznat. Sastanak pregovarača biće u drugoj polovini novembra. Dakle, ne može biti sastanka između šefova država. Ohrabruje me što Izveštaj o napretku navodi da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa. Ovo će biti obaveza, a ne za parcijalna i segmentirana pitanja", rekao je Bisljimi.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021