Vesti
Politika

Sastanak Čanka i Kurtija: Formalnost ili misija

Sastanak predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i kosovskog premijera Aljbina Kurtija predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić vidi kao priliku koja može doprineti pomirenju dva naroda, ali kaže da mu je “nejasna Čankova politička uloga”. Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković i politički analitičar Mazlum Baraliju pozdravljaju susret dvojice političara. 
Sastanak Čanka i Kurtija: Formalnost ili misija
Nenad Čanak i Aljbin Kurti na sastanku (Foto Kosova Press)

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić smatra da je ovaj susret dobar pokazatelj da vladajuća struktura Albanaca sa Kosova može da razgovara sa predstavnicima različitih srpskih političkih partija.

“U ovom momentu ne vidim jasnu ulogu Nenada Čanka u političkom delovanju. Koliko znam, poslednjih godinu i po dana nije bio aktivan i iznosio svoje stavove u vezi Kosova. Ne znam šta je bio zaključak sastanka, ali je dobro imati takve prilike gde različiti predstavnici mogu da razmene svoje mišljenje, pa da na nekom narednom sastanku bude reči o konkretnim stvarima. Ovaj sastanak mi deluje formalno, ali vidim potencijal da ubuduće bude više takvih sastanaka koji mogu da doprinesu pomirenju između dva naroda, što je najbolja vest za nas, Srbe sa Kosova”, kazao je Rašić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković iznenađena je sastankom kosovskog premijera sa srpskim političarem baš na Vidovdan, ali navodi da sve susrete između lidera institucija treba pozdraviti.

“Ono što za mene predstavlja enigmu, to je sa kojom misijom dolazi Čanak. Znamo da je jedno vreme Čeda Jovanović bio izaslanik Komšića u Sarajevu. Možda i Čanak ima neku ulogu koja je za nas tajna, da li to Vučić pokušava da u dogovoru sa njim probije neki kanal do Kuritija, da li se radi o partijskoj ili privatnoj inicijativi, za nas je nepoznanica”, navela je za RTV Kim Trajkovićeva.

Na sastanku dvojice političara bilo je reči i o nestalim osobama. Rada Trajković podseća da je u poslednje vreme Nenad Čanak često govorio o grobnicama Albanaca u centralnoj Srbiji.

“Možda je u tom smislu obilazio i Kosovo, išao i do Pećke Patrijaršije. Možda je u pitanju pokušaj njegove inicijative da pitanje nestalih bude prioritet. Znamo da na Kosovu nijedna masovna grobnica Srba nije otvorena, a ne pokreću se ni pitanja trgovine organima i grobnica u Albaniji”, kazala je Trajkovićeva.

Realnost je, napominje ona, da se Kurti ne susreće na Kosovu sa Srbima koji su bili deo izbornog ciklusa.

“Direktna kominikacija između Kurtija i lidera opozicije iz Beograda treba da bude pozdravljena, kao što treba da se nastavi normalan dijalog između vlasti i realizacija Vašintonskog sporazuma. Ukoliko je Čanak došao sa misijom da uspostavi ili prenese neke poruke Vučića, a nekada se koriste i takve mogućnosti, onda to svakako da može da utiče na dalji dijalog”, zaključila je Trajkovićeva.

Politički analitičar Mazlum Baraliju smatra da jučerašnji susret može pozitivno da utiče na odnose između Srbije i Kosova.

“Bilo koji sastanak političara, kao što je jučerašnji, može da utiče pozitivno na približavanje naroda, poboljšanje klime i atmosfere koja vlada, a koja je, nažalost, zategnuta. Sadašnja Vlada i Vučić, koji vodi najveću partiju u Srbiji, nemaju drugi glas u parlamentu osim manjinskih zajednica, tako da je dobro da bude ovakvih susreta”, ističe on i dodaje da ovaj sastanak može pozitivno da utiče i na dalji tok dijaloga.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se juče sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Kako je saopšteno, na sastanku je, između ostalog, bilo reči i o stanju u regionu, mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje, ali i o nestalim osobama.

Nismo uspeli da saznamo kakav je stav predstavnika Srpske liste o jučerašnjem sastanku političara iz Vojvodine i kosovskog premijera, uprkos brojnim pokušajima.

 Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021