Vesti
Politika

"Saradnja Albanije i Kosova od diplomatije do kulture"

Albanski ministar zadužen za Evropu i spoljne poslove Gent Cakaj navodi da će Tirana i Priština poptisati sporazum o saradnji, koji će se bazirati na četiri centralne tačke, od diplomatije do kulture.
Genet Cakaj(Foto politiko.al)

Gent Cakaj je novinarima u Tirani preneo da će sporazum značiti i uspostavljanje zajedničkog kalendara kulturnih aktivnosti.

"Prvi stub je diplomatski, gde ćemo početi sa zajedničkim ambasadama. Drugi stub je konzularan. Otvorićemo zajedničke konzulate prema modelu Barija, Milana, Kopenhagena i Minhena", naveo je Cakaj.

Treći stub, pojasanio je, biće profesionalan.

"Nastavićemo sa razmenom diplomatskih struktura, između ambasada, a četvrti stub je kulturni, sa jedinstvenim kalendarom aktivnosti Kosova i Albanije", precizirao je Cakaj.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021