Vesti
Politika

SANU objavljuje knjigu sa referatima akademika o Kosovu

Potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Ljubomir Maksimović najavio je da će 12. marta početi štampanje knjige sa referatima akademika o Kosovu i Metohiji i zaključcima sa diskusija po odeljenjima o toj temi što će biti, kako je rekao, doprinos Akademije dijalogu o Kosovu koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.
SANU objavljuje knjigu sa referatima akademika o Kosovu
SANU (Foto sr.wikipedia.org)

Ljubomir Maksimović je podsetio da je SANU najviša naučna i umetnička instutucija u Srbiji, ali specifične organizacije, zbog čega se ne donose zaključci na nivou Akademije, već je reč o skupu pojedinaca koji se kao naučnici ili umetnici bave pitanjima od opšteg značaja, uključujući i Kosovo.

Istakao je da je bio organizovan razgovor po odeljenjima SANU i da su neki akademici, koji su svojim profesijama pozvani da daju mišljenje o navedenoj temi, napisali referate koji će se naći u knjizi od 250 strana.

Maksimović je precizirao da će u prvom delu knjige biti referati desetak akademika, među kojima su Miro Vuksanović, Tibor Varadi, Kosta Čavoški, a u drugom delu će biti objavljeni stavovi izneti na diskusijama po odeljenjima, takođe potpisani pojedinačnim imenom i prezimenom akademika.

Knjiga će, prema rečima potpredsednika SANU, pokazati stavove koje zauzimaju članovi Akademije o gorućem problemu države Srbije.

Maksimović je najavio da će u aprilu biti objavljena i komletna bibliografija SANU posvećena Kosovu i Metohiji, u kojoj će se naći knjige čiji su autori akademici, ali i izdanja štampana pod krovom SANU (poput publikacija sa tribina i skupova organizovanih u SANU).Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021