Vesti
Politika

SANU objavljuje knjigu sa referatima akademika o Kosovu

Potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Ljubomir Maksimović najavio je da će 12. marta početi štampanje knjige sa referatima akademika o Kosovu i Metohiji i zaključcima sa diskusija po odeljenjima o toj temi što će biti, kako je rekao, doprinos Akademije dijalogu o Kosovu koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.
SANU objavljuje knjigu sa referatima akademika o Kosovu
SANU (Foto sr.wikipedia.org)

Ljubomir Maksimović je podsetio da je SANU najviša naučna i umetnička instutucija u Srbiji, ali specifične organizacije, zbog čega se ne donose zaključci na nivou Akademije, već je reč o skupu pojedinaca koji se kao naučnici ili umetnici bave pitanjima od opšteg značaja, uključujući i Kosovo.

Istakao je da je bio organizovan razgovor po odeljenjima SANU i da su neki akademici, koji su svojim profesijama pozvani da daju mišljenje o navedenoj temi, napisali referate koji će se naći u knjizi od 250 strana.

Maksimović je precizirao da će u prvom delu knjige biti referati desetak akademika, među kojima su Miro Vuksanović, Tibor Varadi, Kosta Čavoški, a u drugom delu će biti objavljeni stavovi izneti na diskusijama po odeljenjima, takođe potpisani pojedinačnim imenom i prezimenom akademika.

Knjiga će, prema rečima potpredsednika SANU, pokazati stavove koje zauzimaju članovi Akademije o gorućem problemu države Srbije.

Maksimović je najavio da će u aprilu biti objavljena i komletna bibliografija SANU posvećena Kosovu i Metohiji, u kojoj će se naći knjige čiji su autori akademici, ali i izdanja štampana pod krovom SANU (poput publikacija sa tribina i skupova organizovanih u SANU).Ostale vesti

Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se izbori sprovesti i ovde.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020