Vesti
Politika

Samoopredeljenje za izbore 14. juna

Odlazeći kosovski premijer i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je da insistira na održavanju vanrednih izbora, predlažući da budu održani 14. juna.
Samoopredeljenje za izbore 14. juna
Kurti na prošlim izborima (Foto Kurir)

Na sastanku sa predstavnicima ogranaka pokreta na Kosovu, Kurti je rekao da bi taj datum bio idealan dan za izbore, dodajući da bi veliki završni predizborni skup mogao da bude održan 12. juna, na 15. godišnjicu osnivanja Samoopredeljenja.

"Nakon Pokreta Samoopredeljenje, sada i Demokratska partija Kosova govori o novim izborima na Kosovu. Poznato je da novu vladu na koju predsednik (Hašim Tači) cilja, ne podržavaju predsednik parlamenta i neki drugi poslanici. To je dodatni argument da treba da idemo samo na izbore. U međuvremenu, mere protiv pandemije Kovida-19 se olakšavaju. Mi kao Pokret Samoopredeljenje želeli bismo nedelju, 14. juna 2020. za izbore", naveo je Kurti.

Ustavni sud u Prištini, na zahtev Samoopredeljenja, privremeno je suspendovao uredbu kosovskog predsednika Hašima Tačija da mandatar za formiranje nove kosovske vlade bude Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023