Vesti
Politika

Samoopredeljenje za izbore 14. juna

Odlazeći kosovski premijer i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je da insistira na održavanju vanrednih izbora, predlažući da budu održani 14. juna.
Samoopredeljenje za izbore 14. juna
Kurti na prošlim izborima (Foto Kurir)

Na sastanku sa predstavnicima ogranaka pokreta na Kosovu, Kurti je rekao da bi taj datum bio idealan dan za izbore, dodajući da bi veliki završni predizborni skup mogao da bude održan 12. juna, na 15. godišnjicu osnivanja Samoopredeljenja.

"Nakon Pokreta Samoopredeljenje, sada i Demokratska partija Kosova govori o novim izborima na Kosovu. Poznato je da novu vladu na koju predsednik (Hašim Tači) cilja, ne podržavaju predsednik parlamenta i neki drugi poslanici. To je dodatni argument da treba da idemo samo na izbore. U međuvremenu, mere protiv pandemije Kovida-19 se olakšavaju. Mi kao Pokret Samoopredeljenje želeli bismo nedelju, 14. juna 2020. za izbore", naveo je Kurti.

Ustavni sud u Prištini, na zahtev Samoopredeljenja, privremeno je suspendovao uredbu kosovskog predsednika Hašima Tačija da mandatar za formiranje nove kosovske vlade bude Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020