Vesti
Politika

Samoopredeljenje ubedljivi pobednik izbora

Na osnovu 97,49% prebrojanih glasova, Samoopredeljenje je ubedljivi pobednik jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, sa više od 48% osvojenih glasova. Slede PDK, DSK, AAK i Srpska lista.
Samoopredeljenje ubedljivi pobednik izbora
Izbori u Gračanici (Foto Kim)

Kada je u pitanju srpska zajednica na Kosovu, Srpska lista odnela je ubedljivu pobedu i osvojila svih 10 mandata.

Grafika 1 - Rezultati izbora po opštinama na Kosovu na osnovu 97,49% prebrojanih listića

GI Za slobodu pravdu i demokratiju osvojila je 1.291 glas, a Srpski demokratski savez 455 glasova.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila 45,56 odsto.

Vučić čestitao Srpskoj listi

„Da čestitam našem narodu ako su osvojili deset mandata“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz emisije "Hit Tvit" na Pinku nešto nakon što je iz Severne Mitrovice predsednik Srpske liste, Goran Rakić saopštio učinak ove stranke na kosovskim parlamentarnim izborima.

Kaže da se nadao pobedi Srpske liste, da je to važna stvar i dobra vest.

Na konstataciju novinarke da je Srpska lista osvojila svih 10 madata koji pripadaju srpskoj zajednici na Kosovu, predsednik je upitao „nije valjda da Rada Trajković nije osvojila ništa?“

Potom je dodao da Srbi na Kosovu znaju „ko šta za njih radi, i ko u njihovom interesu radi“

Međutim, pred nama je težak period, poručio je, te saopštio „važnu informaciju“.

„Dobili smo informaciju da Albanci pokušavaju da u Konferenciji ustavnih sudova učlane Kosovo kao međunarodnu instituciju“, poručio je Vučić.

Srbija će da prati situaciju, a ukoliko se pokaže početkom marta da je to istina – „onda to znači da Priština ne poštuje nijednu normu iz Vašingtonskog sporazuma“, rekao je predsednik Srbije.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021