Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Srpska lista da dokumentuje da priznaje Kosovo

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi rekao je da Srpska lista, ukoliko želi da uđe u novu kosovsku vladu, mora da poštuje kosovski ustav i dokumentuje da "priznaje Kosovo i radi u njegovom najboljem interesu", preneo je Kossev pisanje Indeks online.
Samoopredeljenje: Srpska lista da dokumentuje da priznaje Kosovo
Foto: Gazeta Express

"Ona (Srpska lista) treba da nam dokumentuje da priznaje državu Kosovo i da će raditi na unapređenju interesa Republike Kosovo. Mi nećemo dozvoliti da na naš budžet dođu ljudi ili grupe koje rade da unište svoju državu. Ali u ovom kontekstu mislim da svaka strana ima obavezu da bude malo fleksibilnija i kreativnija", rekao je Bisljimi.

On je ponovio navode o planiranom uvođenju reciprociteta pre donošenja odluke o ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Ako Srbija nije priznala sertifikate izdate na Kosovu i EU je smatrala da je to redovna stvar, nećemo priznati sertifikate koje je Srbija izdala od 1. januara i EU ne može da kaže da je u slučaju Srbije to u redu, a u slučaju Kosova ne", rekao je Bisljimi.

On je rekao da tek kada bude postojao pun reciprocitet, onda može biti reči o ukidanju takse, ističuči: "To ćemo normalno uraditi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima".

Srpska lista: Nije mudro napadati Srbe

Srpska lista poručila je da nije mudro trošiti političko vreme za napade na Srbe, jer je pitanje dana kada će morati da pozovu na razgovor ovu listu.

"Sa druge strane, pogledajte kako su na izborima prošle partije u Prištini koje su pokušale da napadima na srpski narod steknu jeftine političke poene", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Paradoksalno je, kako se navodi, da o poštovanju nekakve kosovske državnosti Srpskoj listi govore članovi Samoopredeljenja koji negiraju ustav tog istog "samoproglašenog Kosova i njegove takozvane simbole".

"Ali i sve obaveze koje Priština ima prema srpskom narodu, kako po važećim zakonima, tako i po važećim međunarodnim obavezama koje proističu iz Briselskih sporazuma", poručuju iz Srpske liste.

Kako ističu, "Srpska lista je partija sabornosti srpskog naroda koja se bori za njegove interese, a ne da bi se svidela i dodvoravala albanskim partijama i njihovim političkim liderima".

"Albanci takve imaju u Rašiću, Petroviću, Radi Trajković i sličnima kojima je srpski narod jasno i glasno rekao šta o njima misli, dajući im podršku u promilima", zaključuju u saopštenju iz Srpske liste.

 Ostale vesti

Ljimaj: Izbeći nove izbore
Lider NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je nakon konultacija sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da ustav treba da se poštuje, i dodao da je NISMA spremna da bude deo inkluzivne vlade uz određene uslove.
  • 02.04.2020
ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su vlasti u Prištini merama reciprociteta ponovo zabranile trgovinu.
  • 02.04.2020
’’Ne igrajte se Ustavom dok narod umire’’
Viola fon Kramon-Taubadel napisala je na Tviter nalogu da bi kosovski predsednik Hašim Tači trebalo dvaput da razmisli da li je mudro raspustiti trenutnu vladu.
  • 02.04.2020
Tači nastavlja konsultacije sa političkim liderima
Kosovski predsednik Hašim Tači nastaviće danas konsultacije sa liderima političkih stranka o mogućnosti formiranja nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020