Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Srbija nastavlja sa kampanjom opstrukcije

Srbija nastavlja da sprečava ulazak Kosova u međunarodne institucije, a u Savetu Evrope je uspela da uključi svoje "problematične amandmane" u rezoluciju o Kosovu, ocenili su poslanici Samoopredeljenja Aida Derguti i Glauk Konjufca.
Samoopredeljenje: Srbija nastavlja sa kampanjom opstrukcije
Priština (Foto arhiva Ljubiša Milovanović)

Prema rečima Aide Derguti i Glauka Konjufce, Srbija "nastavlja sa kampanjom opstrukcije" poput one od pre nekoliko meseci u Unesku, piše list Epoka e re.

Za to vreme, kaže Konjufca, kosovski premijer Isa Mustafa "nastavlja sa kompromisima" prema Srbiji u Briselu.

"Srbija koristi sve svoje diplomatske kapacitete da spreči ulazak Kosova u međunarodne institucije," naveli su potpredsednica kosovske skupštine Aida Derguti, i šef poslaničke grupe Samoopredljenja Glauk Konjufca.

Ukazali su da je u Savetu Evrope Srbija uspela da uključi svoje amandmane u periodični izveštaj o Kosovu, koji su zatim integrisani u tekst rezolucije od 7. decembra koju je Parlamentarna skupština SE izglasala 28. januara.

Prema Konjufci, dva amandmana su "posebno problematična".

Prvi traži uspostavljanje Zajednice srpskih opština, a drugi da se proširi uloga Unmika u domenu pravosuđa i bezbednosti.



Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020