Vesti
Politika

Samoopredeljenje se žali sudu zbog odbacivanja srpskih glasova

Predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u CIK-u Adnan Rustemi izjavio je da su iz te stranke podneli žalbu kosovskom Vrhovnom sudu nakon odluke Panela za žalbe da odbaci glasove pristigle poštom iz Srbije i da se ponovo prebroje glasački listići sa 1.400 biračkih mesta.
Samoopredeljenje se žali sudu zbog odbacivanja srpskih glasova
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Adnan Rustemi je na Fejsbuku napisao da jučerašnja odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke nema nikakve veze sa izbornim procesom.

Ističe da je CIK, sa konačnim rezultatima izbora na Kosovu, proglasio da "Samoopredeljenju" pripada 32 poslanika, što je "onoliko koliko im je narod dao".

"Kada svi prigovori nisu uspeli da spreče glasove iz inostranstva, oni su izabrali apsurd i protivno svojim odlukama iz ove i 2014. godine da uklone efekat glasova dijaspore, uklanjajući onoliko glasačkih listića koliko im je potrebno u tu svrhu ", rekao je Rustemi.

Odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke na osnovu žalbi političkih partija pristiglih nakon objavljivanja konačnih rezultata naloženo je CIK-u da ukloni glasove koji su pristigli poštom iz centralne Srbije iz zbira konačnog rezultata i ponovno prebroji glasove sa 1.472 biračka mesta.

Na tu odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Ako bi odluke Panela za žalbe nekim slučajem ostale na snazi, "Samoopredeljenje" bi izgubilo tri poslanička mesta u kosovskoj skupštini.Ostale vesti

Ko ima pravo da vodi dijalog?
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski. Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija poručuju da "spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga".
  • 09.04.2020
Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 
  • 09.04.2020
Po Ustavu i u praksi prema Srbima drugačije
Kosovo danas obeležava 12 godina od usvajanja Ustava. Ovaj najviši pravni akt garantuje jednaka prava svim njegovim građanima. Međutim, u praksi je to drugačije. “Visoki funkcioneri koji treba da sprovode Ustav ga najviše krše”, kaže profesor Ustavnog prava Riza Smaka.
  • 09.04.2020
Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020