Vesti
Politika

Samoopredeljenje protiv ratifikacije zakona o demarkaciji

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio da je ta stranka protiv ratifikacije zakona o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
Samoopredeljenje protiv ratifikacije zakona o demarkaciji
Aljbin Kurti (Foto RSE)

On je na konferenciji za novinare rekao da se demarkacija "prodaje" kao cena za liberalizaciju viza i da ta žurba predstavlja žurbu predsednika i premijera Kosova, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja jer se liberalizacija viza neće dogoditi ni ove, ni sledeće godine.

Prema njegovim rečima, Tači i Haradinaj ne misle na građane već na fotelju koja im se ljulja.

Kurti je kazao da pored demarkacije uslov za liberalizaciju viza je i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je kazao da kosovski lideri treba da se bave borbom protiv korupcije i da ostave dovoljno vremena za razgovore sa Crnom Gorom o demarkaciji.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca rekao je da to što se dogadja sa demarkacijom nije ništa drugo već izlazna strategija za promenu mišljenja o demarkaciji.

On je ocenio da aneks sporazuma može da se koristi za unutrašnje potrebe, navodeći da Samoopredeljenje neće ni na koji način podržati demarkaciju i da će iskoristiti sva sredstva od glasanja do onemogućavanja stvaranja foruma.

"Ramuš Haradinaj služi kao štit za zločine koje su sa teritorijom izvršili Hašim Tači i (predsednik parlamenta) Kadri Veselji", kazao je Konjufca.

Dodao je da nije promenjen izveštaj komisije na čelu sa Muratom Mehom, koja je izradila prvobitni sporazum, već da su se promenili Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska inicijativa (bivša Inicijativa za Kosovo).

Predsedništvo Skupštine Kosova će danas na sednici u 16.00h odlučiti o zahtevu Vlade Kosova za održavanje vanredne sednice na čijem dnevnom redu bi bila ratifikacija sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021