"Samoopredeljenje" protiv potvrđivanja kandidata Srpske liste

Kandidati Srpske liste za predsednike četiri severne opštine na Kosovu i Metohiji ne mogu biti potvrđeni za izbore 19. maja ove godine, ako za njih ne glasa osam od devet članova Centralne izborne komisije (CIK), prenosi prištinski list "Zeri".

Podeli ovaj članak sa:
  • Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U CIK-u, od devet predstavnika dva su iz pokreta "Samoopredeljenje", koji su najavili da će glasati protiv predloga i kandidata Srpske liste, ako ne postoje konkretni dokazi da će, kako kažu, "srpski kandidati poštovati ustavni poredak na Kosovu".

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je samo devet članova CIK-a, a za sertifikaciju kandidata potrebno je osam glasova.

Predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u CIK-u Adnan Rustemi kaže da su bivši gradonačelnici na severu podneli ostavku označavajući Kosovo kao "Kosovo i Metohija", te da CIK treba pažljivo da se bavi prijavom Srpske liste.

"Sa tim u vezi, CIK bi trebalo pažljivo i detaljnije da se osvrne na prijavu Srpske liste i njenih kandidata, ne dozvoljavajući da se ovaj proces zloupotrebi za pokretanje scenarija protiv Republike, kao što radi Srpska lista pomognuta Aleksandrom Vučićem", rekao je Rustemi.

On je najavio da je zatražio od CIK-a da zahteva od Ministarstva lokalne uprave da dostavi ostavke bivših gradonačelnika, kao i da zatraži dodatna dokumenta od Srpske liste, koja dokazuju njihovo distanciranje od stavova Aleksandra Vučića.

Takođe, prema njegovim rečima, mora da se dokaže da će kandidati Srpske liste "priznati i poštovati ustavni i državni poredak Republike Kosovo i ispuniti sve odgovornosti".

"Ne možemo da trošimo milione evra poreskih obveznika za scenarije koji ponovo upozoravaju kandidaturu i ostavku. Mi kao članovi ‘Samoopredeljenja’ nismo protiv Srba, nego protiv instrumentalizacije Srpske liste od strane Beograda i kroz nju, borbe protiv države Kosovo", rekao je Rustemi.

Istakao je da će članovi "Samoopredeljenja" u CIK-u biti protiv potvrđivanja Srpske liste i da "Srpska lista ne može i ne treba da bude potvrđena od strane CIK-a".

Pokret "Samoopredeljenje" ima dva predstavnika u CIK-u. Pored Rustemija, član ovog tela je i Nazljie Balja.

Ostale vesti

  • "Za devet meseci taksi skoro 300 miliona evra manje robe"

    Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 21. novembra do 21. avgusta, odnosno za devet meseci trajanja taksi Prištine, iz centralne Srbije za 298 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prethodne godine.

  • Dačić: Prištini nije mesto u Helsinkiju

    Dačić: Prištini nije mesto u Helsinkiju

    Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da šefica EU diplomatije Federika Mogerini, pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane