"Samoopredeljenje" protiv potvrđivanja kandidata Srpske liste

Kandidati Srpske liste za predsednike četiri severne opštine na Kosovu i Metohiji ne mogu biti potvrđeni za izbore 19. maja ove godine, ako za njih ne glasa osam od devet članova Centralne izborne komisije (CIK), prenosi prištinski list "Zeri".

Podeli ovaj članak sa:
 • Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U CIK-u, od devet predstavnika dva su iz pokreta "Samoopredeljenje", koji su najavili da će glasati protiv predloga i kandidata Srpske liste, ako ne postoje konkretni dokazi da će, kako kažu, "srpski kandidati poštovati ustavni poredak na Kosovu".

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je samo devet članova CIK-a, a za sertifikaciju kandidata potrebno je osam glasova.

Predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u CIK-u Adnan Rustemi kaže da su bivši gradonačelnici na severu podneli ostavku označavajući Kosovo kao "Kosovo i Metohija", te da CIK treba pažljivo da se bavi prijavom Srpske liste.

"Sa tim u vezi, CIK bi trebalo pažljivo i detaljnije da se osvrne na prijavu Srpske liste i njenih kandidata, ne dozvoljavajući da se ovaj proces zloupotrebi za pokretanje scenarija protiv Republike, kao što radi Srpska lista pomognuta Aleksandrom Vučićem", rekao je Rustemi.

On je najavio da je zatražio od CIK-a da zahteva od Ministarstva lokalne uprave da dostavi ostavke bivših gradonačelnika, kao i da zatraži dodatna dokumenta od Srpske liste, koja dokazuju njihovo distanciranje od stavova Aleksandra Vučića.

Takođe, prema njegovim rečima, mora da se dokaže da će kandidati Srpske liste "priznati i poštovati ustavni i državni poredak Republike Kosovo i ispuniti sve odgovornosti".

"Ne možemo da trošimo milione evra poreskih obveznika za scenarije koji ponovo upozoravaju kandidaturu i ostavku. Mi kao članovi ‘Samoopredeljenja’ nismo protiv Srba, nego protiv instrumentalizacije Srpske liste od strane Beograda i kroz nju, borbe protiv države Kosovo", rekao je Rustemi.

Istakao je da će članovi "Samoopredeljenja" u CIK-u biti protiv potvrđivanja Srpske liste i da "Srpska lista ne može i ne treba da bude potvrđena od strane CIK-a".

Pokret "Samoopredeljenje" ima dva predstavnika u CIK-u. Pored Rustemija, član ovog tela je i Nazljie Balja.

Ostale vesti

 • Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

 • Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 • Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane