Vesti
Politika

Samoopredeljenje predložilo Kurtija za mandatara

Pokret Samoopredeljenje je danas zvanično predložio Aljbina Kurtija za mandatara za sastavljanje Vlade Kosova.
Samoopredeljenje predložilo Kurtija za mandatara
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Od danas počinje da teče rok od 15 dana za izglasavanje vlade u Skupštini Kosova, za šta je potrebna prosta većina od 61 glasa od ukupno 120 poslanika.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da je potpisao nominaciju lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za premijera i da se nada da će “Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne mandata".

Samoopredeljenje i DSK nisu uspeli još da se dogovore o budućoj koaliciji i vladi, odbacivši poslednje ponude koje su stranke dale jedna drugoj.

Očekuje se da se posle Kurtijevog prihvatanja mandata ubrzo razreši dilema da li Samoopredeljenje može sa Demokratskim savezom Kosova da napravi koalicioni sporazum i formira vladu.Ostale vesti

Pompeo: Očekujemo da Priština ukine taksu
Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD očekuju da će Kosovo ukinuti taksu na srpsku robu, prenosi Ljajmi.
  • 27.02.2020
Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020