Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Pokušaćemo da postignemo dogovor sa DSK

Pokret Samoopredeljenje je saopštio da će ta stranka pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku, prenosi Gazeta Ekspres.
Samoopredeljenje: Pokušaćemo da postignemo dogovor sa DSK
Kurti i Mustafa (Foto Ekonomia)

"Uprkos činjenici da nismo uspeli da se dogovorimo sa DSK o vladajućoj koaliciji pre konstitutivne sednice Skupštine Kosova, narednih dana ćemo ponovo pokušati da postignemo dogovor kako bi nova vlada sa usaglašenim programom počela sa radom što je pre moguće. Predsedništvo Skupštine Kosova je izabrano na čelu sa Glaukom Konjufcom, a sada očekujemo da se što pre konsoliduje izvršna vlast", navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Predsednik Kosova Hašim Tači i Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti održaće konsultativni sastanak 6. januara.

Tači je prihvatio Kurtijev predlog da se sastanak za konsultacije u vezi određivanja mandatara za sastav vlade održi u ponedeljak 6. januara od 15 časova.

Međutim, lider Samoopredeljenja još uvek nema konačni sporazum sa DSK kao, navodi se, jedinom opcijom za formiranje vlade.

Lider DSK Isa Mustafa, takođe je zakazao unutarstranačke sastanke u ponedeljak 6. januara, na kojima će tema biti koalicija sa Samoopredeljenjem.

U saopštenju DSK se navodi da će sastanci predsedništva i parlamenarne grupe te stranke biti održani nešto pre 15 časova, za kada je zakazan sastanak Tačija i Kurtija.

Novi napori za postizanje koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i DSK usledili su nakon pritisaka međunarodnih predstavnika, podseća Gazeta Ekspres.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, sastao se dan pre Nove godine sa dvojicom lidera i apelovao da se što pre postigne sporazum za formiranje nove vlade.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020