Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Pokušaćemo da postignemo dogovor sa DSK

Pokret Samoopredeljenje je saopštio da će ta stranka pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku, prenosi Gazeta Ekspres.
Samoopredeljenje: Pokušaćemo da postignemo dogovor sa DSK
Kurti i Mustafa (Foto Ekonomia)

"Uprkos činjenici da nismo uspeli da se dogovorimo sa DSK o vladajućoj koaliciji pre konstitutivne sednice Skupštine Kosova, narednih dana ćemo ponovo pokušati da postignemo dogovor kako bi nova vlada sa usaglašenim programom počela sa radom što je pre moguće. Predsedništvo Skupštine Kosova je izabrano na čelu sa Glaukom Konjufcom, a sada očekujemo da se što pre konsoliduje izvršna vlast", navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Predsednik Kosova Hašim Tači i Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti održaće konsultativni sastanak 6. januara.

Tači je prihvatio Kurtijev predlog da se sastanak za konsultacije u vezi određivanja mandatara za sastav vlade održi u ponedeljak 6. januara od 15 časova.

Međutim, lider Samoopredeljenja još uvek nema konačni sporazum sa DSK kao, navodi se, jedinom opcijom za formiranje vlade.

Lider DSK Isa Mustafa, takođe je zakazao unutarstranačke sastanke u ponedeljak 6. januara, na kojima će tema biti koalicija sa Samoopredeljenjem.

U saopštenju DSK se navodi da će sastanci predsedništva i parlamenarne grupe te stranke biti održani nešto pre 15 časova, za kada je zakazan sastanak Tačija i Kurtija.

Novi napori za postizanje koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i DSK usledili su nakon pritisaka međunarodnih predstavnika, podseća Gazeta Ekspres.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, sastao se dan pre Nove godine sa dvojicom lidera i apelovao da se što pre postigne sporazum za formiranje nove vlade.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020