Vesti
Politika

’’Samoopredeljenje’’ pobedilo u Prištini

Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta ’’Samoopredeljenje’’ koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu.
’’Samoopredeljenje’’ pobedilo u Prištini
Priština (foto arhiva KIM)

Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta "Samoopredeljenje" koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu.

Mustafa, lider najveće opozicione stranke na Kosovu Demokratskog saveza Kosova priznao je poraz na izborima za gradonačelnika.

Mustafa je dobio dobio 48,5 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati. Pokret Samoopredeljenje se zalaže za prekid razgovora sa Srbijom i odlazak međunarodnih misija sa Kosova.

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu je večeras objavila preliminarne rezultate izbora u Prišitni i još šest najvećih opština na Kosovu.

U opštini Prizren vodi Ramadan Muja iz Demokratske partije Kosova sa 52,8 odsto, dok je Ekrem Krueziu iz DSK dobio 47,2 osto.

U Peći najviše glasova, prema preliminarnim rezultatima, dobio je Gazmend Muhadžiri iz DSK, 55,9 odsto, dok je Alji Beriša iz Alijanse za budućnost Kosova dobio 44,1 odsto glasova.

U opštinama Đakovica i (južna) Mitrovica vode kandidiati Alijanse novo Kosovo Mimoza Kusari Ljilja sa 50,4 odsto glasova, odnosno Agim Bahtiri sa 52,1 odsto glasova.

Kandidat DSK u Uroševcu, Muharem Švarča, vodi sa 51,5 odsto, a u Gnjilanu njegov stranački kolega Ljutfi Haziri, sa 59,7 odsto glasova.

Demokratija na delu je ocenila da su izbori prošli u miru, sa manjim incidentima koji nisu uticali na tok izbora.

Oni su ocenili da je Kosovo prošlo značajan test i da je dokazalo da može da održi slobodne, pravične i demokratske izbore. Demokratija na delu je na Kosovu danas imala 1.600 posmatrača.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021