Vesti
Politika

’’Samoopredeljenje’’ pobedilo u Prištini

Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta ’’Samoopredeljenje’’ koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu.
’’Samoopredeljenje’’ pobedilo u Prištini
Priština (foto arhiva KIM)

Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta "Samoopredeljenje" koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu.

Mustafa, lider najveće opozicione stranke na Kosovu Demokratskog saveza Kosova priznao je poraz na izborima za gradonačelnika.

Mustafa je dobio dobio 48,5 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati. Pokret Samoopredeljenje se zalaže za prekid razgovora sa Srbijom i odlazak međunarodnih misija sa Kosova.

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu je večeras objavila preliminarne rezultate izbora u Prišitni i još šest najvećih opština na Kosovu.

U opštini Prizren vodi Ramadan Muja iz Demokratske partije Kosova sa 52,8 odsto, dok je Ekrem Krueziu iz DSK dobio 47,2 osto.

U Peći najviše glasova, prema preliminarnim rezultatima, dobio je Gazmend Muhadžiri iz DSK, 55,9 odsto, dok je Alji Beriša iz Alijanse za budućnost Kosova dobio 44,1 odsto glasova.

U opštinama Đakovica i (južna) Mitrovica vode kandidiati Alijanse novo Kosovo Mimoza Kusari Ljilja sa 50,4 odsto glasova, odnosno Agim Bahtiri sa 52,1 odsto glasova.

Kandidat DSK u Uroševcu, Muharem Švarča, vodi sa 51,5 odsto, a u Gnjilanu njegov stranački kolega Ljutfi Haziri, sa 59,7 odsto glasova.

Demokratija na delu je ocenila da su izbori prošli u miru, sa manjim incidentima koji nisu uticali na tok izbora.

Oni su ocenili da je Kosovo prošlo značajan test i da je dokazalo da može da održi slobodne, pravične i demokratske izbore. Demokratija na delu je na Kosovu danas imala 1.600 posmatrača.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020