Vesti
Politika

’’Samoopredeljenje’’ pobedilo u Prištini

Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta ’’Samoopredeljenje’’ koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu.
’’Samoopredeljenje’’ pobedilo u Prištini
Priština (foto arhiva KIM)

Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta "Samoopredeljenje" koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu.

Mustafa, lider najveće opozicione stranke na Kosovu Demokratskog saveza Kosova priznao je poraz na izborima za gradonačelnika.

Mustafa je dobio dobio 48,5 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati. Pokret Samoopredeljenje se zalaže za prekid razgovora sa Srbijom i odlazak međunarodnih misija sa Kosova.

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu je večeras objavila preliminarne rezultate izbora u Prišitni i još šest najvećih opština na Kosovu.

U opštini Prizren vodi Ramadan Muja iz Demokratske partije Kosova sa 52,8 odsto, dok je Ekrem Krueziu iz DSK dobio 47,2 osto.

U Peći najviše glasova, prema preliminarnim rezultatima, dobio je Gazmend Muhadžiri iz DSK, 55,9 odsto, dok je Alji Beriša iz Alijanse za budućnost Kosova dobio 44,1 odsto glasova.

U opštinama Đakovica i (južna) Mitrovica vode kandidiati Alijanse novo Kosovo Mimoza Kusari Ljilja sa 50,4 odsto glasova, odnosno Agim Bahtiri sa 52,1 odsto glasova.

Kandidat DSK u Uroševcu, Muharem Švarča, vodi sa 51,5 odsto, a u Gnjilanu njegov stranački kolega Ljutfi Haziri, sa 59,7 odsto glasova.

Demokratija na delu je ocenila da su izbori prošli u miru, sa manjim incidentima koji nisu uticali na tok izbora.

Oni su ocenili da je Kosovo prošlo značajan test i da je dokazalo da može da održi slobodne, pravične i demokratske izbore. Demokratija na delu je na Kosovu danas imala 1.600 posmatrača.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021