Vesti
Politika

Samoopredeljenje osvojilo 56 mesta u Skupštini

Po završetku redovnog prebrojavanja glasova Samoopredeljenje je trenutno osvojilo 56, DSK 20, DPK 15, ABK 9 poslanika u Skuštptini Kosova, prenosi Koha.
Samoopredeljenje osvojilo 56 mesta u Skupštini
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Budući da je 20 od 120 mesta u Skupštini rezervisano za manjine, albanske stranke se bore za ostalih 100 mesta.

Mesta koja ostaju "prazna" kao rezultat procenta glasova koje su dobile stranke koje ne prelaze cenzus od pet posto, dodjeljuju se parlamentarnim strankama. Po trenutnom proračunima, zajednički procenat stranaka koje nisu prešle cenzus je veći od 14 odsto. To znači da će 14 mesta u Skupštini biti podeljeno na četiri stranke koje su ušle u Skupštinu: Samoopredeljenje, DSK, DPK i ABK.

Samoopredeljenje koje, nakon prebrojavanja redovnih glasova, ima 47,85 posto glasova, osiguralo je 56 mesta u Skupštini. Demokratska stranka Kosova kao druga sa 17,4 odsto glasova birača, ima 20 mesta u Skupštini. Demokratska partija Kosova sa 13 odsto glasova dobiće 15 mesta, dok će Alijansa za budućnost kosova biti najmanja parlamentarna grupa sa devet poslanikau parlamentu.

Očekuje se da će brojanje uslovnih glasova i glasova dijaspore početi danas.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021