Vesti
Politika

Samoopredeljenje najavljuje nove proteste

Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Protest Smoopredeljenja u Pištini (Foto Kosovo online)

Nekoliko sati pre objave presude, ovaj politički subjekt napravio je "probu protesta" na trgovima u Prištini, na kojima se nalaze sedišta kosovskih centralnih institucija.

Presudom, čiji su zaključci objavljeni kasno sinoć, Ustavni sud je proglasio ustavnim dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija, po kome je predloženi kandidat Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti imenovan za mandatara za sastav nove vlade.

Samo 45 dana nakon formiranja, vladi Samoopredeljenja izglasano je nepoverenje na inicijativu koalicionog partnera - Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Nakon toga, Hašim Tači je preduzeo aktivnosti u cilju formiranja nove vlade, pozivajući se na član 95. kosovskog Ustava i predložio Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara za sastav nove vlade.Ostale vesti

Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020