Vesti
Politika

Samoopredeljenje najavljuje nove proteste

Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Protest Smoopredeljenja u Pištini (Foto Kosovo online)

Nekoliko sati pre objave presude, ovaj politički subjekt napravio je "probu protesta" na trgovima u Prištini, na kojima se nalaze sedišta kosovskih centralnih institucija.

Presudom, čiji su zaključci objavljeni kasno sinoć, Ustavni sud je proglasio ustavnim dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija, po kome je predloženi kandidat Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti imenovan za mandatara za sastav nove vlade.

Samo 45 dana nakon formiranja, vladi Samoopredeljenja izglasano je nepoverenje na inicijativu koalicionog partnera - Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Nakon toga, Hašim Tači je preduzeo aktivnosti u cilju formiranja nove vlade, pozivajući se na član 95. kosovskog Ustava i predložio Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara za sastav nove vlade.Ostale vesti

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021
Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste
Na izbornoj skupštini Srpske liste, koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici, za predsednika stranke ponovo je izabran Goran Rakić.
  • 20.07.2021