Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Istorijski dan za budućnost Kosova

Lideri pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Visar Imeri, izjavili su danas nakon sednice Skupštine Kosova na kojoj je Vlada povukla predlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom da je današnji dan istorijski za budućnost Kosova.
Samoopredeljenje: Istorijski dan za budućnost Kosova
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Kurti je istakao da su građani Kosova danas pobedili, i da je njihov glas bio jači i u sali i van nje.

"Danas nismo dozvolili da se kosovska zemlja poklanja bilo kome", rekao je Kurti.

Visar Imeri, koji je zvanično predsednik pokreta Sqamoopredeljenje, rekao je da se samo na ovakav način, protestima i demonstracijama, mogu zaustaviti ovakve stvari.

"Ovo je ostavka kriminalne Vlade i pobeda građana koji su nas podržavali više od godinu dana i njihova podrška je učinila da se ova ratifikacija zaustavi i da se građani odbrane od kriminalnih klanova", rekao je Imeri.

Sednici parlamenta pratio je protest pristalica Samoopredeljenja, okupljenih na trgu ispred zgrade Skupštine, koji su uzvikujući: "Dole vlada".

Oni su nosili zastave Albanije i zastave sa mapom "velike Albanije" - kao one koja je svojevremeno spuštena dronom na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u Beogradu.

Proteste su obezbeđivale jake policijske snage, a policija je tokom i nakon protesta uhapsila četiri demonstranta.

Opozicija se protivi ratifikaciji ovog sporazuma jer smatra da je Kosovo njime oštećeno.Ostale vesti

Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020