Vesti
Politika

Samoopredeljenje i DSK i dalje bez dogovora, nastavljaju razgovore

Predsednici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa nisu postigli završni dogovor ni na večerašnjem sastanku, još jednom u nizu na kojima pokušavaju da finalizuju koalicioni sporazum za upravljanje sledećom kosovskom vladom.
Samoopredeljenje i DSK i dalje bez dogovora, nastavljaju razgovore
Isa Mustafa i Aljbin Kurti (Foto Ekonomia Online)

Član predsedništva DSK Avdulah Hoti najavio je da su se te dve stranke dogovorile da se od danas sastaju svaki dan.

Isa Mustafa je, prenose mediji u Prištini, sazvao hitan sastanak rukovodstva te stranke za sutra a na sastanku će ključna tema razgovora biti koalicioni sporazum sa Samoopredeljenjem.

Kurti je ranije potvrdio da Demokratski savez Kosova traži podršku za mesto budućeg kosovskog predsednika, ali da mu iz te stranke nisu rekli ko bi to bio.

"Od mene se traži da dam praznu saglasnost. Oni su zatražili tu funkciju, ali nisu mi rekli ko je njihov kandidat", preneo je Kurti.

Dodao je da niko od tri člana rukovodstva DSK nije priznao da želi da postane predsednik.

Vanredni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra.

Samoopredeljenje i DSK su pobednici izbora i u dosadašnjim razgovorima su dogovorili programska načela oko upravljanja sledećom vladom.

Nesporazumi su nastali oko kadrovske raspodele odgovornosti. DSK insistira da se koalicionim sporazumom reguliše i mesto kosovskog predsednika, zatraživši da na toj funkciji nakon isteka mandata Hašimu Tačiju 2021 godine bude neko od njegovih zvaničnika.Ostale vesti

Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020