Vesti
Politika

Samoopredeljenje i DPK ne podržavaju Haradinaja za predsednika Kosova

Opozicione stranke Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (DPK) nisu pozitivno odgovorile lideru AAK Ramušu Haradinaju, koji je javno zatražio od njih da glasaju njega za predsednika Kosova.
Samoopredeljenje i DPK ne podržavaju Haradinaja za predsednika Kosova
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Kako je prenela koha.net, Haradinaj je, podnoseći kandidaturu za predsednika, obećao tim strankama da će vratiti glas kad god im zatreba podrška za određene ličnosti ili položaje - bilo za predsednika, predsednika parlamenta ili premijera. Iz Samoopredeljenju su kazali da se radi o neprihvatljivoj trgovini.
 
"Kažemo da ova trenutna Skupština, pošto pati od iskrivljavanja političke volje građana izražene na izborima nije u mogućnosti da izabere predsednika, ličnosti koja ujedinjuje, osim kroz političke pregovore i javna ponuda koja se daje svim subjektima tipična je ponuda političkihe trgovine. Tek nakon konstituisanja nove skupštine sa obnovljenim legitimitetom, tada se može razgovarati o pitanju predsednika", rekao je portparol PS Perparim Krieziu.
 
Iz DPK su naveli da trenutno o toj temi ne razgovaraju u stranačkim organima.
 
"Ovo nije tema unutar DPK-a, tj. o njoj nije razgovarano i mi o njoj ne razgovaramo", rekao je član Predsedništva stranke Abeljard Tahiri.
 
S druge strane, predstavnici civilnog društva smatraju da izbor predsednika ne bi trebalo da bude rezultat političkih dogovora, već iz volje građana.
 
"Predsednik ne bi trebalo da bude nikakva pogodba između političkih partija, a još manje razmene glasova, jer su poslanici oni koji dobrovoljno glasaju za ili protiv kandidata, a nijedan politički subjekt ne poseduje glasove poslanika (nije vlasnik tih glasova) koje bi mogao da razmeni da bi računao na podršku", rekao je Albert Krasnići iz "Demokratije plus".
 
Prema njegovim rečima, način na koji Haradinaj planira da bude izabran za predsednika dovoljan je kriterijum da ga diskvalifikuje kao kandidata.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020