Vesti
Politika

Samoopredeljenje i dalje vodi u predizbornim anketama

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i dalje beleži najveći rejting među strankama Albanaca pet dana pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, pokazuje istraživanje prištinskog Instituta PIPOS.
Samoopredeljenje i dalje vodi u predizbornim anketama
Kurti i Osmani (Foto Insajderi)

U rezultatima istraživanja predstavljenim na TV Klan, na drugom mestu je Demokratrska partija Kosova, čiji su osnivači Hašim Tači i Kadri Veselji u pritvoru Specijalnog suda u Hagu.

Na trećem mestu je Demokratski savez Kosova, a na četvrtom Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Pokret Samoopredeljenje ima podršku 40,95 procenata ispitanih. DPK ima 22,03 procenta, DSK 19,35; ABK 7,8; dok Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja sa 3,15 procenata ne bi prošla prag od pet odsto.

Prema poslednjim rezultatima ispitivanja instituta PIPOS, pokret Samoopredeljenje beleži pad od skoro tri odsto podrške birača u odnosu na prethodno istraživanje, dok DPK I DSK beleže blagi rast.

U istraživanju PIPOS-a krajem januara Samoopredeljenje je imalo podršku 43,8 odsto, DPK 21,1; DSK 17,2; ABK - 7 odsto.

PIPOS je u poslednjem istraživanju ispitao tri hiljade ljudi.Ostale vesti

Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021
Radojević: Da odbranimo naše pismo i slobodu kretanja
Kandidat ispred Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice neposredno nakon glasanja kazao je da će nastojati da očuva slobodu kretanja, uprkos proteklim dešavanjima u ovom delu Mitrovice.
  • 17.10.2021