Vesti
Politika

"Samoopredeljenje će glasati za obaranje Zakona o Specijalnom sudu“

Pokret “Samoopredeljenje” glasaće za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, izjavio je listu “Zeri” poslanik tog pokreta Redžep Seljimi i dodao da inicijativu za obaranje tog zakona, treba da preduzmu kosovski predsednik ili premijer, a ne pojedinci.
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Pre desetak dana, kada je u skupštini sa 43 potpisa poslanika iniciran zahtev za obaranje zakona, poslanici "Samoopredeljenja" nisu učestvovali na sednici predsedništva Skupštine, zbog čega nije bilo kvoruma za određivanje vanredne sednice parlamenta.

"Potpisi 40 poslanika su važniji od sastanka Predsedništva (čak i bez kvoruma) kako bi se zakazala sednica", rekao je Seljimi i pozvao predsednika i premijera da se uključe u inicijativu.

Seljimi je rekao da bi glas pokreta "Samoopredeljenje" za ukidanje suda značio odbranu žitelja Kosova, a ne pojedinaca.
Mediji u Prištini pišu da se nije odustalo od ponovnog pokretanja inicijative za opoziv Zakona o Specijalnom sudu, koji će se baviti zločinima pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Uprkos upozorenjima da bi takva odluka izolovala Kosovo na međunarodnoj sceni, analitičari u Prištini ističu da rizik od ponovnog pokretanja inicijative nije prošao.

Hašim Tači, Kadri Veseli i Ramuš Haradinaj, tri ključne političke ličnosti u Prištini, ne daju znake da odbacuju inicijativu za ukidanje zakona, ostavljajući proces "u rukama i volji poslanika".

Prvi pokušaj organizovanja vanredne sednice skupštine, za obaranje zakona, bio je krajem prošlog meseca. Zbog nedostatka kvoruma, predsedništvo skupštine nije uspelo da zakaže sednicu.

U međuvremenu je nekoliko poslanika povuklo potpise sa peticije, koja sada ima manje od 40 potpisnika, što je minimum od jedne trećine da bi se sazvala vanredna sednica.

Aktuelni saziv kosovske skupštine je na odmoru do 14 januara, a pojedini prištinski mediji spekulišu da bi inicijativa za održavanje vanredne sednice, sa zahtevom za obaranje Zakona o Specijalnom sudu, mogla da bude reaktivirana do 20. januara.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021