Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Budite spremni za novo okupljanje

Nekoliko stotina pristalica pokreta "Samoopredeljenje" okončalo je miran protest ispred kosovske skupštine u Prištini, pošto su se uverili da poslanici danas neće glasati o predlogu kosovske vlade za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
Samoopredeljenje: Budite spremni za novo okupljanje
Nedavni protest opozicije (Foto Kim)

Okupljeni su, međutim, poručili da su spremni za novo okupljanje, ukoliko skupština odluči da usvoji sporazum o demarkaciji.

Kosovska vlada je prosledila skupštini novu verziju predloga o ratifikaciji sporazuma, i to nakon juče održane neformalne javne rasprave o razgraničenju Prištine i Podgorice.

Opozicija tvrdi da Kosovo demarkacijom gubi oko 40 kilometara kvadratnih teritorije i traži izmenu sporazuma.

Zamenik predsednika pokreta "Samoopredeljenje" Dardan Sejdiju izjavio je danas ispred kosovske skupštine da sporazum o demarkaciji nije na dnevnom redu, ali je pozvao građane da budu spremni za novo okupljanje.

"Mi ćemo zaustaviti ovu vladu i ovaj sporazum, koji vlada želi da prokrijumčari", rekao je Sejdiju.

Prethodno je Sejdiju u pozivu pristalicama na protest naveo da je "ključni momenat" da se Kosovo zaštiti od "kriminalaca".

Tokom sednice kosovske vlade, nakon javne rasprave i sporazuma o demarkaciji, izraženi su različiti stavovi vlasti i opozicije o tom pitanju.

Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da Kosovo mora da zadovolji taj kriterijum i da definiše teritoriju "sa svim susednim zemljama, uključujući i Crnu Goru".

"Bez ovog rešenja nećemo dobiti viznu liberalizaciju. Ponavljam, nismo izgubili ni metar svoje teritorije. Takođe, želim da razjasnim da su institucije Kosova radile na demarkaciji i da nije reč o ponovnom pisanju istorije", rekao je Tači obraćajući se učesnicima debate.

Premijer Isa Mustafa rekao je obraćajući se učesnicima debate da "katastarske knjige iz Peći dokazuju da Kosovo nikada nije upravljalo teritorijama za koje opozicija tvrdi da jeste".

Sa kosovskim predsednikom i premijerom se, međutim, ne slažu predstavnici opozicije. Poslanici "Samoopredeljenja" su tokom obraćanja Tačija nakratko napustili debatu.

"Njegov izbor za predsednika nije bio legitiman, takođe nije ni ekspert i nije mu mesto ovde. On je glavni krivac za potpisivanje sporazuma štetnih za Kosovo i samo želi da ovim gestom izvrši pritisak na poslanike da glasaju za ovaj sporazum, protiv koga ćemo se boriti", istakla je Donika Kadaj Bujupi, poslanica "Samoopredeljenja".

Sličnog mišljenja je i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji veruje da će skupština odbaciti taj sporazum.

"Eksperti su doneli materijal i ja se nadam da će na kraju dana biti jasno da je sporazum pogrešan, zatim bi trebalo da otpočnemo nove razgovore sa Crnom Gorom", rekao je Haradinaj.

Eksperti kosovske komisije tvrde da Kosovo tim sporazumom ne gubi ništa.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020