Vesti
Politika

Samoopredeljenje: Budite spremni za novo okupljanje

Nekoliko stotina pristalica pokreta "Samoopredeljenje" okončalo je miran protest ispred kosovske skupštine u Prištini, pošto su se uverili da poslanici danas neće glasati o predlogu kosovske vlade za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
Samoopredeljenje: Budite spremni za novo okupljanje
Nedavni protest opozicije (Foto Kim)

Okupljeni su, međutim, poručili da su spremni za novo okupljanje, ukoliko skupština odluči da usvoji sporazum o demarkaciji.

Kosovska vlada je prosledila skupštini novu verziju predloga o ratifikaciji sporazuma, i to nakon juče održane neformalne javne rasprave o razgraničenju Prištine i Podgorice.

Opozicija tvrdi da Kosovo demarkacijom gubi oko 40 kilometara kvadratnih teritorije i traži izmenu sporazuma.

Zamenik predsednika pokreta "Samoopredeljenje" Dardan Sejdiju izjavio je danas ispred kosovske skupštine da sporazum o demarkaciji nije na dnevnom redu, ali je pozvao građane da budu spremni za novo okupljanje.

"Mi ćemo zaustaviti ovu vladu i ovaj sporazum, koji vlada želi da prokrijumčari", rekao je Sejdiju.

Prethodno je Sejdiju u pozivu pristalicama na protest naveo da je "ključni momenat" da se Kosovo zaštiti od "kriminalaca".

Tokom sednice kosovske vlade, nakon javne rasprave i sporazuma o demarkaciji, izraženi su različiti stavovi vlasti i opozicije o tom pitanju.

Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da Kosovo mora da zadovolji taj kriterijum i da definiše teritoriju "sa svim susednim zemljama, uključujući i Crnu Goru".

"Bez ovog rešenja nećemo dobiti viznu liberalizaciju. Ponavljam, nismo izgubili ni metar svoje teritorije. Takođe, želim da razjasnim da su institucije Kosova radile na demarkaciji i da nije reč o ponovnom pisanju istorije", rekao je Tači obraćajući se učesnicima debate.

Premijer Isa Mustafa rekao je obraćajući se učesnicima debate da "katastarske knjige iz Peći dokazuju da Kosovo nikada nije upravljalo teritorijama za koje opozicija tvrdi da jeste".

Sa kosovskim predsednikom i premijerom se, međutim, ne slažu predstavnici opozicije. Poslanici "Samoopredeljenja" su tokom obraćanja Tačija nakratko napustili debatu.

"Njegov izbor za predsednika nije bio legitiman, takođe nije ni ekspert i nije mu mesto ovde. On je glavni krivac za potpisivanje sporazuma štetnih za Kosovo i samo želi da ovim gestom izvrši pritisak na poslanike da glasaju za ovaj sporazum, protiv koga ćemo se boriti", istakla je Donika Kadaj Bujupi, poslanica "Samoopredeljenja".

Sličnog mišljenja je i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji veruje da će skupština odbaciti taj sporazum.

"Eksperti su doneli materijal i ja se nadam da će na kraju dana biti jasno da je sporazum pogrešan, zatim bi trebalo da otpočnemo nove razgovore sa Crnom Gorom", rekao je Haradinaj.

Eksperti kosovske komisije tvrde da Kosovo tim sporazumom ne gubi ništa.Ostale vesti

Rašić: Nadam se da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru
Predsednik PDS-a Nenad Rašić, čiji je sin jedan od povređenih u tuči u Lapljem Selu, rekao je u intervjuu za RTV Kim da se nada da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru sedmorici mladića i da će oni biti oslobođeni.
  • 25.02.2021
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
  • 25.02.2021
CIK: Ponovno brojanje glasova na još 58 biračkih mesta
Centralna izborna komisija donela je preporuku o ponovnom prebrojavanju glasova na još 58 biračkih mesta, prenosi Koha.
  • 25.02.2021
Odbornici traže veće angažovanje u sprečavanju sukoba između učenika

Tuča učenika i studenata u Lapljem Selu i njihovo pritvaranje bile su teme i današnje sednice Skupštine Opštine Gračanica. Jedan od odbornika zatražio je veće prisustvo policije na mestima gde đaci čekaju autobus nakon zavšene nastave.

  • 25.02.2021
Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021