Vesti
Politika

Samo sudska zabrana može da utiče na kandidature

„Srpska lista je politička partija, ona je registrovana i ako ne postoji neka sudska zabrana za pojedine članove, onda CIK ne može da ne potvrdi njihovu kandidaturu“, kaže za RTV Kim politikolog Ramuš Tahiri.
Samo sudska zabrana može da utiče na kandidature
Nenad Radosavljević i Ramuš Tahiri (Foto Kim)

Tahiri kaže da ne očekuje da će u opštinama na severu pobedu odneti neko od albanskih kandidata, bez obzira na to koliko glasova dobio.

„Tamo će biti Srbin, bez obzira iz koje je političke partije. Najbolje je da bude demokratski orijentisan i da bude izabran iz naroda. Međutim, situacija je takva kakva je. Mi tamo imamo listu Srpsku i njeni kandidati sad pobeđuju, bez obzira koliko glasova dobil“, kazao je Tahiri za emisiju Dogovor.

Ukoliko dođe do toga da se zbog problema koji su nastali u CIK-u ne održe izbori, onda je to dokaz o umešanosti politike, kaže on.

Sa druge strane, kaže i da se nadao da će se osim Srpske liste, prijaviti i kandidati drugih srpskih političkih partija, ali da se to nije desilo.

„Tamo nema uslova da se kandiduju neke druge partije Srba, a naročito posle ubistva Olivera Ivanovića, da idu u javnost, a da se ne tretiraju kao sluge Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja ili albanskih vlasti“.

Nenad Radosavljević iz Građanske inicijative Narodna pravda kaže da Srbe na severu ne zanimaju najavljeni lokalni izbori.

„To se jedino provlači kroz medije jer je medijima dovoljno da nešto o tome imaju, da bi napunili svoje rubrike ili da bi zadovoljili minutažu u nekakvoj emisiji“.

Govoreći o ponovnim kandidaturama Gorana Rakića, Vučine Jankovića, Srđana Vulovića i Zorana Todića, Radosavljević ističe da nema nikakvih promena u odnosu na stanje kada su oni odlazili sa funkcija gradonačelnika i da za te njihove postupke uopšte ne postoji racionalno objašnjenje.

„Ta Srpska lista funkcioniše po principu nekakve sekte i to su ljudi koji su potpuno zatvoreni, izolovani od naroda. Oni među sobom dele nekakve tendere, uživaju neke blagodeti i privilegije koje su im pale po osnovu vlasti i oni, u stvari, suštinski nemajući nikakvu kvalifikaciju, osim toga da su pripadnici te stranke, oni nemaju nikakav, ni intelektualni ni politički kapacitet da na bilo koji način to rade“.

Osnovna kvalifikacija za njih je, kako kaže, "član SNS i to je sve".

Emisija "Dogovor!?" u kojoj su gosti Ramuš Tahiri i Nenad Radosavljević biće emitovana na RTV Kim u četvrtak od 20:00 sati.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020